Viorel Salan: “Măsurile acestea sunt bune pentru oameni”

Premierul Marcel Ciolacu își dorește că prin reforma fiscală promovată de guvern să introducă un sistem fiscal bazat pe echitate, pe corectitudine și respect față de contribuabilul onest și de intoleranță totală față de evazioniști. Am solicitat câteva lămuriri în legătură cu aceasta deputatului Viorel Salan, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine public și siguranță națională din Camera Deputaților.

–           Guvernul a aprobat în ședința de luni proiectul de lege ce conține pachetul principalelor măsuri fiscale ce urmează să fie implementate. Care este părerea dumneavoastră despre demersul Guvernului?

Foarte succint, prin acest pachet de măsuri se introduce cea mai amplă reform a aparatului bugetar din ultimele trei decenii. Iar pe lângă reducerea cheltuielilor statului are loc și un proces amplu de debirocratizare, de descentralizare și de eficientizare a instituțiilor statului. De asemenea, se pune capăt „dezmățului” din companiile de stat și din alte autorități aflate în subordinea Parlamentului.În tot sistemul de stat se reduc drastic funcțiile de conducere și cheltuielile nejustificate.

De fapt, toate modificările de taxe și impozite s-au realizat în baza a două principii.Primul se referă la promovarea unui climat de echitate între contribuabili.Prin cel de al doilea se dorește supraimpozitarea luxului, viciului și profiturilor excesive.

–           Care sunt argumentele esențiale în sprijinul acestui pachet de măsuri?

Așa cum a explicat și premierul Marcel Ciolacu, sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB. Niciun stat modern nu poate funcționa în asemenea condiții.

Bugetul României se bazează pe taxe plătite de salariați, pe consumul acestora și pe investițiile publice. Situația financiară în România este definită de un paradox aberant. Avem cea mai mare impozitare a muncii la cei cu venituri mici și familiile cu copii din Europa. În același timp, a fost menținută o impozitare foarte mică, cu uriașe privilegii fiscale, pentru unele categorii de contribuabili care câștigă foarte mult. Așa ceva nu mai poate continua. Lucrul acesta trebuie remediat.

–           Dacă ar trebui să exemplificați cu câteva măsuri pe care le apreciați ca fiind binevenite, ce anume ați alege?

Guvernul nu va crește TVA-ul general și va păstra la 9% TVA-ul pentru alimente și medicamente, la fel cum va păstra TVA-ul cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze și cărți. Practic, prețurile nu ar trebui să crească la iarnă.

În plus, o măsură-cheie este creșterea salariului minim cu 10%, de la 3.000 la 3.300 lei, iar în construcții, prin ordonanță de urgență, se mărește salariul minim cu 12,5%, de la 4.000 la 4.500 lei. Se are în vedere, astfel, de o creștere a salariului minim pentru 2 milioane de oameni, iar angajații obișnuiți nu vor plăti nicio taxă în plus. 

Ceea ce vede toată lumea, este că măsurile acestea sunt bune pentru oameni.

Partajează această știre

Lasă un răspuns