.

Viorel Salan: “Jandarmeria să dea avizul deoarece deține competența instituțională necesară”

Înainte ca proiectul bugetului de stat pe anul 2024 să monopolizeze activitatea Parlamentului României, am dorit să aflăm ce alte inițiative legislative sunt în pregătire.

Am stat de vorbă în acest sens cu deputatul Viorel Salan, secretarul Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților.

– Ce prioritate legislativă aveți în acest moment?

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în domeniul ordinii publice avem două structuri. Poliția Română care se ocupă de menținerea ordinii publice și Jandarmeria Română care asigură și/sau restabilește ordinea publică.

Pornind de la aceste considerente, pe linie de cercetare penală, numai Poliția Română are competență deplină, în timp ce Jandarmeria Română întocmește doar documentele premergătoare cercetării penale.

În același timp, Jandarmeria Română este membru cu drepturi depline a Asociației Forțelor de Poliție și Jandarmerie Europene și Mediteraneene. Din această Asociație fac parte 20 de membri. Dintre aceștia doar 5 nu dețin nicio competență judiciară și anume: Jandarmeria Română, Forțele de Securitate Internă din Qatar, Forțele de Securitate Națională din Palestina, Garda Națională din Ucraina și Garda Națională din Kuweit.

În aceste condiții, în cadrul F.I.E.P., Jandarmeria Română nu poate participa decât la acele activități comune la care nu este necesară competența judiciară.

De fapt, punctual juridic sensibil îl constituie faptul că jandarmii trebuie să predea polițiștilor actele constatatoare ale infracțiunilor și devine dificil să urmărești finalizarea lor în justiție. Astfel că nu mai poți evalua eficiența acțiunilor de acest tip.

Din acest motiv am dorit să cunosc și punctul de vedere al ministrului Afacerilor Interne cu dorința de a găsi în final și o soluție legală a acestei lacune.

– Mai aveți în proiect și o altă inițiativă legislativă?

Da. Jandarmeria Română este componenta statului român specializată în pază și protecție instituțională.

În Legea nr.550/2004, în Capitolul III, la art.  19, litera i) este consemnat că Jandarmeria Română  “asigură, în condițiile legii, paza sau protecția și apărarea obiectivelor, a bunurilor și valorilor de importanță deosebită, definite astfel prin lege”.

În același timp, Legea nr.218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române prevede în Capitolul III “Atribuțiile Poliției Române”, art.26, punctul 7, că Poliția Română “avizează și controlează, în condițiile legii, înființarea societăților private de detectivi, pază, supraveghere și gardă de corp”.

Esențial, poliția avizează activitatea firmelor private de pază fară ca să aibă o atribuție definită juridic în acest sens.Iar în absența exercitării in practică a atribuției, expertiza în domeniul pazei și protecției rămâne doar teoretică.

Îmi doresc să remediez și această neconcordanță pentru ca Jandarmeria să dea avizul pentru acest tip de activitate deoarece deține competența instituțională necesară.

– Vă mulțumesc.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate