Viorel Salan: “Este grav că Termocentrala de la Mintia a fost închisă doar pentru a fi ulterior vândută”

Criza energetică, închiderea termocentralei de la Mintia, legile securităţii naţionale şi războiul din Ucraina au fost principalele subiecte ale dialogului cu Viorel Salan, deputat PSD, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului în domeniul securităţii naţionale.

– Teama românilor în acest moment rămâne legată de cât de mari vor fi facturile la energie în iarna următoare. Ce veşti aveţi pentru noi în legătură cu aceasta?

Cea mai tragică măsură pentru români luată de guvernele anterioare de dreapta a fost liberalizarea preţurilor la energie. A fost ales cel mai prost moment.

Ţin minte cum se anunţa trimfalist că vom avea energie mai ieftină. Dar preţul de anul acesta al energiei este de 10 ori mai mare decât preţul de anul trecut. Iar efectele au fost în lanţ. Scumpirea energiei a dus la scumpirea alimentelor, ceea ce a dus la creşterea inflaţiei. Dacă guvernul actual nu ar fi luat în martie decizia plafonării preţurilor, am fi avut în acest moment o inflaţie dublă.

În iarna aceasta,  preţul la energie va fi plafonat pentru consumatorii casnici. De asemenea suntem singura ţară europeană care a luat măsuri atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru agenţii economici.

Prioritatea guvernamentală  în acest moment este să depăşim criza energiei. Există  multe provocări, dar am convingerea că vom reuşi.

– În  aceste circumstanţe, de ce a fost totuşi închisă Termocentrala de la Mintia?

Am apreciat mereu în mod public că închiderea Termocentralei de la Mintia este o gravă eroare în contextul actualei crize energetice de după pandemie.

De altfel preşedintele Laurenţiu Nistor a făcut demersuri sistematice pentru a împiedica închiderea termocentralei şi concedierea oamenilor, atât în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, cât şi de preşedintele al Organizaţiei Judeţene a PSD Hunedoara. Din păcate, argumentele noastre nu au fost luate în considerare şi apelurile au rămas fără niciun rezultat.

Acum am aflat că Termocentrala Mintia a fost vândută prin administrator judiciar cu 91 de milioane de euro, după ce au fost investiți în retehnologizare cel puțin 150 de milioane de euro. Ceea ce este complet aberant.

Ministrul de resort ne declară că sunt impuse condiții drastice pentru ca o nouă capacitate de producție de 800 MW, mai verde, să ia locul vechilor grupuri care funcționau pe bază de cărbune. Dar nu ne explică de ce a ales  să “privatizeze” termocentrala prin închiderea ei.

Este complet absurd ca, în plină criză energetică, să închizi capacități de producție fără să pui ceva nou în loc. În acelaşi timp, este grav ca Tremocentrala de la Mintia a fost închisă doar pentru a fi ulterior vândută.

 Se vorbeşte mult despre Legile securităţii naţionale. Ce ne puteţi spune despre stadiul în care se află acestea acum?

În cadrul coaliţiei s-a luat decizia ca Legile securităţii naţionale să constituie un demers al Guvernului şi să fie prezentate parlamentului ca un pachet legislativ compact.

Parlamentul s-a pregătit. Are deja o comisie specială, al cărei membru sunt. Așteptăm tot pachetul de legi să treacă prin Guvern, să fie asumat și de către coaliție, și de către guvern, iar apoi să intre în dezbatere publică.

Deci, le aşteptăm la parlament. Ele reprezintă o prioritate absolută şi o urgenţă maximă mai ales în actualul context al conflictului militar din Ucraina.

– Care este după părerea dumneavoastră cel mai marepe pericol în acest moment în legătură cu războiul din Ucraina?

Cred că un incident sau un accident nuclear la Centrala de la Zaporojie ar pune în pericol nu numai Ucraina sau Rusia, ci întreaga Europă. Ar trebui să ne reamintim  accidentul precedent de la Cernobâl din aprilie 1986 care  este considerat şi azi ca fiind cel mai grav eveniment de acest fel din istoria energiei nucleare.  Atunci, după explozia  centralei, un nor de precipitații radioactive s-a îndreptat spre părțile vestice ale Uniunii Sovietice, Europei și părțile estice ale Americii de Nord. Suprafețe mari din Ucraina, Belarus și Rusia au fost puternic contaminate, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Circa 60 % din precipitațiile radioactive au căzut în Belarus, conform datelor post-sovietice oficiale.

Un incident nuclear nu este doar un eveniment local, iar efectele sunt grave şi se resimt multe decenii după un astfel de eveniment.

Din acest motiv, consider că indiferent de mizele iniţiale ale acestui conflict ar fi înţelept ca părţile să se gândească în mod serios şi la o soluţie reală pentru încetarea conflictului. Altfel continuarea războiului nu va aduce decât mai multă moarte, mai multă suferinţă, sărăcie şi ruină. Poate a venit timpul să ne gândim cu adevărat şi la pace.

– Vă mulţumesc.

Partajează această știre

Lasă un răspuns