Viorel Salan: “Dacă ministrul nu face nimic, voi promova o lege prin care să rezolvăm mai prompt astfel de cazuri”

Problemele cetățenilor atunci când sunt generate de lacune legislative trebuie aduse la cunoștința factorilor de decizie responsabili. Cea mai direct modalitate la dispoziția parlamentarilor este adresarea de interpelări sau întrebări miniștrilor de resort. Viorel Salan, parlamentar PSD, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine public şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor, a avut amabilitatea să ne prezinte cele mai recente demersuri de acest fel pe care le-a inițiat.

  • Sunteți secretar al Comisiei pentru apărare, ordine public şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor. Putem deduce de aici că majoritatea întrebărilor sau interpelărilor vizează aspecte legate de activitatea instituțiilor de profil?
    Într-adevăr, deducția dumneavoastră este corectă. Chiar luni am adresat ministrului afacerilor interne o interpelare și două întrebări care sesizează chestiuni sensibile din activitatea ministerului sau a structurilor subordonate.
  • Ne puteți oferi și câteva detalii despre ultimele demersuri pe care le-ați făcut. De exemplu, ce vizează interpelarea?
    Desigur. Interpelarea se referă modul în care a fost restructurată Academia de Poliție, prin desființarea Facultății de Jandarmi și asimilarea ei în organigrama Facultății de Poliție. Consider această modalitate complet nepotrivită. Iar principal contradicție este dată de faptul că în interiorul aceleiași instituții de învățământ sunt aplicate două legi diferite: Legea nr.360//2002 privind Statutul poliţistului și Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Ar trebui găsită o soluție mai bună.
  • Prima întrebare…?
    Prima dintre întrebări se referă la faptul că la admiterea în unitățile de învățământ subordonate M.A.I. examenul scris se dă acum înaintea verificării psihologice și a evaluării performanțelor fizice, care sunt probe eliminatorii. Și așa ceva nu este deloc normal. Candidați care obțin medii foarte mari la testele scrise pot fi eliminați ulterior din cauza unor probleme de sănătate. Ordinea firească este invers și ar trebui să se revină la ea.
  • Și ce subiect are a doua întrebare către ministrul afacerilor interne?
    A doua întrebare se referă la testarea antidrog a șoferilor aflați în trafic. Din datele obținute chiar de la M.A.I. a rezultat că marja de eroare a testărilor de acest tip este semnificativă. Astfel, în anul 2021 şi în primele 9 luni ale anului curent, în urma analizelor efectuate la serviciile de medicină legală, din numărul total de 2.806 de depistări positive în 176 de cazuri rezultatele au fost infirmate.
    Dar acestor 176 de oameni li s-a întocmit dosar penal pe baza unei analize eronate și birocrația face ca închiderea acestor dosare să dureze și un an de zile. În acest timp, un om acuzat pe nedrept de consum de droguri își poate pierde serviciul și este privit cu suspiciune de apropiați. Trebuie făcut ceva în acest sens. Dacă ministrul nu face nimic, voi promova o inițiativă legislativă prin care să rezolvăm mai prompt astfel de cazuri.
  • Vă mulţumesc.
Partajează această știre

Lasă un răspuns