Un scurt bilanț de activitate pentru această sesiune parlamentară a fost tema interviului acordat de Viorel Salan, parlamentar PSD, secretar al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor.
– Parlamentul a revenit la normal. De aceea vă propun să facem o scurtă trecere în revistă a activității legislative pe care ați derulat-o în acest an. Câte inițiative legislative aveți acum în procedură legislativă, la Camera Deputaților și Senat?
Într-adevăr, am reluat ritmul normal de lucru după încheierea pandemiei. În acest moment, trei dintre inițiativele mele legislative promovate împreună cu colegii parlamentari PSD Hunedoara se află în plin proces de evaluare, două la Senat și una la Camera deputaților.
– Ne puteți oferi câteva detalii despre stadiul în care se află fiecare în parte?
Dacă o luăm în ordinea cronologică a depunerii lor, ar trebui să încep cu propunerea legislativă referitoare la transferul unor bunuri imobile ce au aparținut Staţiunii de cercetare-dezvoltare pomicole Geoagiu către Liceul Tehnologic Agricol ,,Alexandru Borza” Geoagiu, având în vedere că Staţiunea Pomicolă nu mai are capacitate de finanțare și nu mai este funcțională. În plus, Staţiunea a luat ființă prin preluarea de terenuri și spații de la Liceul Tehnologic Agricol ”Alexandru Borza” Geoagiu, ceea ce susţine legitimitatea retrocedării clădirilor către liceu.
Proiectul este în evaluare la Camera Deputaților, cameră decizională. L-am susținut deja în fața Comisiei pentru agricultură și a celei pentru învățământ. A primit rapoarte favorabile adoptate în unamimitate. Apoi va intra pe ordinea de zi a plenului, Camera Deputaților fiind decizională.
Următoarea este Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare. Succint, actul normativ va asigura posibilitatea instituirii unei rute alternative de formare profesională pentru structurile militare ale Ministerului Afacerilor Interne (Jandarmerie, DSU, IGSU, DGIPI și IGAV), la nivel de studii universitare de master destinată candidaţilor care deţin o licenţă în specializări universitare necesare să contribuie la acoperirea deficitului de personal calificat cu statut de ofiţer.
După ce a primit rapoarte favorabile de la Comisia pentru învățământ și Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, a fost votată și în plen. Au fost înregistrate 93 de voturi “pentru”, 2 voturi “împotrivă” și 22 de abțineri. Senatul este Camera decizională.
Cea de a treia inițiativă legislativă, Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, se află în procedură legislativă tot la Senat. Prin acest proiect legislativ am dorit să armonizez Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.97/2005 cu Legea nr. 114/1996 privind locuinţele. Pe de o parte, am dorit să înlătur posibilitatea ca la aceeași adresă de domiciliu să poată fi eliberate zeci sau sute de vize de reședință. Pe de altă parte, am permis cetățenilor să aibă libertatea de a solicita un nou act de identitate la orice serviciu de resort din țară, nu numai la cel care deservește domiciliul stabil al persoanei.
Au fost solicitate avize de la Consiliul Economic şi Social, Consiliul Legislativ și Guvern.
– Mai aveți în intenție și alte propuneri legislative?
Da. Prima este deja în curs de redactare și reprezintă rezultatul unei serii de discuții pe care le-am purtat și la nivel județean, dar și la nivel central, cu reprezentanți din instituțiile ce au în sfera de atribuții gestionarea regimului de vizitare al peșterilor. Am efectuat și un studiu detaliat asupra acestei situații. Este un fapt cunoscut că județul Hunedoara este în topul național că număr de peșteri, dar reglementările cadrului juridic în vigoare în acest moment nu permit valorificarea potențialului lor turistic. Primarii mi s-au plâns de această situație și am decis că trebuie făcut ceva pentru a găsi o soluție bună și pentru peșteri, dar și pentru comunitățile locale.
La cel de al doilea proiect legislativ încă mă documentez. În procedură legislativă există deja un proiect de lege care are ca obiect de reglementare situația studenților admiși în Academia de Politie “Alexandru Ioan Cuza”, dar care sunt declarați inapți medical pe parcursul derulării procesului de învățământ din cauze care nu sunt imputabile lor. Dorința mea este ca prevederile acestui act normativ să poată fi extinse și asupra studenților militari din celelalte unități de învățământ superior din cadrul componentelor Sistemului Național de Apărare, că să nu existe discriminări nedorite.
Vă promit că, pe măsură ce progresez, vă voi ține la curent cu toate elementele relevante referitoare și la aceste două inițiative legislative.
– Vă mulţumesc.