VIOLENȚA  ASUPRA COPILULUI. Apel la comunitatea locală!

Aproape 50 de persoane, dintre care 4 copii, și-au pierdut viața în urma bătăilor și abuzurilor din familie, în timp ce aproape 9.000 de minori au fost victime ale agresiunilor, în cursul anului trecut, la nivel național.

Numărul cazurilor de abuz raportate autorităților crește anual. Doar în primele patru luni ale anului 2023, peste 3.000 de minori s-au declarat victime ale unei forme de violență – abuz, neglijare, exploatare sau trafic de copii.  

La nivel local însă, dimensiunile fenomenului sunt subevaluate de cazurile care nu ajung în atenția autorităților. La Direcția de Asistență Socială Deva, au fost înregistrate, în ultimul an, 6 cazuri de violență asupra copiilor și adolescenților – și toate au avut loc în familie, conform rapoartelor de monitorizare întocmite de asistenții sociali.

Chiar dacă în niciuna dintre situații nu au fost necesare intervenții medicale de urgență, violența fizică asupra copiilor rămâne printre cele mai grave probleme sociale. Orice formă de violență amenință nu doar sănătatea copilului, ci și bunăstarea lui emoțională. Și chiar dacă este doar martor la un act de violență, acesta îi afectează capacitatea de învățare și socializare, precum și dezvoltarea ca adult și părinte bun în viitor.

În plus, nivelul scăzut de trai, consumul de alcool și plecarea părinților la muncă în străinătate sunt factori care cresc riscul abuzării, neglijării sau exploatării copiilor.

Pornind de la aceste considerente, DAS Deva, prin Compartimentul Intervenție în situații de urgență și prevenire marginalizare socială face apel la comunitatea locală să semnaleze cazurile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului, astfel încât asistenții sociali să poată interveni la timp, în funcție de nevoile identificate.  

Este important să conștientizăm cu toții consecințele pe termen lung ale unor comportamente deviante!

DE REȚINUT! Cazurile de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului pot fi raportate – atât de către victime, cât și de către alte persoane care au cunoștință despre copii supuși violenței – la „Telefonul copilului”: 119, lansat anul trecut. Apelurile sunt gratuite și vor fi preluate, 24 din 24 de ore, de către specialiști în asistență socială și protecția copilului.

Direcția de Asistență Socială Deva

Partajează această știre

Lasă un răspuns