Frunză verde de trifoi,
Tare fain mai fu la noi!
Gazde mândre, primitoare,
Oaspeți dragi, ca-n sărbătoare.
Că-n Vața, se știe bine,
Îs primiți cum să cuvine,
Cu mâncări și beutură
Chiar de-aci, din bătătură.
Și, ca să ne țână minte,
Mem cu Dumnezău ‘nainte!
Altfel spus, evenimentul cultural gastronomic “Vața se pregătește de oaspeți” – organizat de Primăria Comunei Vața de Jos, Agenția Națională a Zonei Montane, GAL Țara Zarandului – s-a dovedit a fi un real succes.
Zeci de iubitori și păstrători ai autenticului – fie că vorbim despre obiceiuri, tradiții sau preparate culinare produse în gospodăriile autohtone – au demonstrat o dată în plus că trăim într-un ținut care merită să fie descoperit și prețuit de cât mai multă lume. Iar oaspeții de seamă ai zilei, între care au fost prezenți și reprezentanții celor mai importante instituții județene și naționale, s-au arătat pe deplin convinși de acest adevăr.
Prin urmare, la Căminul Cultural din Vața de Jos, au fost dezbătute și chiar stabilite unele strategii de cooperare între micii fermieri, producătorii locali, unitățile de alimentație publică, UAT-uri, iar participanților la cursurile de formare profesională pentru persoanele care deservesc Puncte Gastronomice Locale le-au fost înmânate atestatele de specialitate.Și, așa cum le șade bine oamenilor locului, aceștia au arătat tuturor oaspeților că, în Țara Zarandului, nicio bună primire nu începe și nu se gată fără Dumnezeu și fără “Tezaurul Uman Viu” al UNESCO, taragotistul Pera Bulz. Astfel, evenimentul s-a încheiat în satul Ciungani, cu o slujba religioasă săvârșită la “Izvorul de leac”, urmată de un recital susținut de renumitul nostru instrumentist. Pentru participare, pentru implicare, pentru inima tuturor mare, un mulțam până la Soare! Hristos să binecuvinteze aceste locuri, pe noi – oamenii de aici și pe toți oaspeții noștri!
Primar, Liviu Ioan Lință