Vaţa de Jos: Pompele de căldură, o soluţie pentru încălzirea şcolilor

Elevii şi părinţii acestora din comuna Vaţa de Jos pot sta liniştiţi în aşteptarea iernii care vine. Primăria a reuşit să asigure lemnul de foc necesar pentru unităţile de învăţământ, iar în perspectivă se lucrează la un proiect de asigurare a căldurii prin tehnologiile noi.

„Am transportat deja 120 de metri cubi de lemn la şcolile din comună şi apreciem că acestea vor fi suficiente pentru iarna care se apropie. Este o cantitate pe care o asigurăm în fiecare an şi sperăm că nu vor fi probleme cu asigurarea căldurii”, a declarat primarul comunei, Liviu Linţă.

Pe aceeaşi linie de asigurare a condiţiilor pentru elevii din comună, administraţia locală a reuşit să repare un al treilea microbuz ce va fi folosit pentru transportul copiilor. Maşina este extrem de necesară deoarece fiind multe sate de unde se preiau elevii, unii dintre aceştia trebuiau să se prezinte foarte devreme în staţii pentru a putea ajunge, la timp, la şcoală. Practic, sunt cazuri în care copiii sunt nevoiţi să se trezească chiar şi înainte de ora 6 dimineaţa pentru a se încadra în programul microbuzelor.

„Încercăm să pornim foarte repede acest microbuz, extrem de util, pentru că altfel nu vom face faţă la numărul de trasee pe care trebuie să mergem pentru a prelua copiii la şcoală. Sunt copii din toate satele, care vin la şcoala gimnazială din centrul de comună. Copiii trebuie să se trezească foarte devreme, chiar la ora 6,00, cum este cazul celor de la Căzăneşti. De aceea avem nevoie de încă un microbuz şcolar, pe care l-am reparat pe bani de la bugetul local. Sperăm ca Inspectoratul Şcolar să aprobe postul pentru un şofer pe acest microbuz”, a spus primarul comunei Vaţa de Jos, Liviu Linţă.

Administraţia locală mai este preocupată şi de asigurarea eficienţei energetice în unităţile şcolare, iar un proiect, ultramodern, face trimitere la pompele de căldură. „Vom depune un proiect pentru grădiniţă şi şcoala clasele I-IV din Vaţa de Jos, în care vom recurge la soluţia pompelor de căldură. Proiectul are o valoare de 2,9 milioane lei, iar finanţarea o vom solicita din Fondul de Mediu”, a precizat Liviu Linţă.

Între altele, proiectul prevede schimbarea acoperişului, anveloparea clădirii pe interior şi exterior, încălzire în pardoseală în spaţiile interioare.

Partajează această știre

Lasă un răspuns