VACCINEAZĂ-ȚI COPILUL ÎMPOTRIVA RUJEOLEI!

Având în vedere  Ordinul Ministerului Sănătății nr. 4128/ 05.12.2023 prin care se declară epidemie de rujeolă la nivel național,informăm populația județului despre faptul că rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă foarte contagioasă care duce adesea la complicații:

  • 1 din 4 persoane care fac pojar are nevoie de internare în spital;
  • 1 din 1000 bolnavi cu pojar moare;
  • Doar vaccinarea protejează copiii împotriva pojarului;

Cea mai importantă măsură de limitare arăspândirii epidemiei de rujeolă este vaccinarea ROR conform Ord. M.S. 4128/05.12.2023:

  1. Vaccinarea ROR a copiilor cu vârste între 9-11 luni. Doza suplimentară administrată înaintea vârstei de 12 luni se consideră ca ”doza O” și nu se ia în considerare la evaluarea acoperirii vaccinale cu două doze de vaccin ROR.
  2. Recuperarea de urgență la vaccinarea ROR pentru copii cu vârste între 1-4 ani nevaccinați.
  3. Recuperarea de urgență la vaccinarea ROR pentru copii cu vârste între 5-14 ani nevaccinați sau care nu au schema de vaccinare completă, respectiv două doze de vaccin ROR.
  4. Schema de vaccinare va fi continuată în integralitate conform calendarului de vaccinare prevăzut în Programul Național de Vaccinare, cu păstrarea unui interval de minimum 28 zile față de ultima doză administrată.
  5. Pentru copiii nevaccinați cu rujeolă în antecedente se recomandă vaccinarea cu o doză de vaccin ROR în vederea protejării împotriva rubeolei și infecției urliene, doză administrată la interval de 1 lună după vindecare, după caz.

Pentru realizarea măsurilor de limitare a răspândirii epidemiei de rujeolă medicii de familie vor întreprinde următoarele:

  1. Catagrafierea tuturor copiilor eligibili la vaccinare
  2. Informarea părinților privind necesitatea vaccinării copiilor eligibili împotriva rujeolei, în regim de urgență
  3. Realizarea vaccinării cu vaccin ROR, în conformitate cu prevederile Instrucțiunii privind vaccinarea cu ROR în asistența medicală primară prevăzută în Anexa 2 a Ordinului ministrului sănătății nr. 3.494/2022 privind aprobarea Planului de acțiune pentru eliminarea rujeolei, rubeolei și de prevenire a infecției rubeolice congenitale/sindromului rubeolic congenital și a Instrucțiunii privind vaccinarea cu ROR în cadrul asistenței medicale primare.
  4. Pentru copiii eligibili la vaccinarea cu alte tipuri de vaccinuri și care trebuie vaccinați cu ROR, se poate realiza fie administrarea concomitentă a acestor vaccinuri, fie administrarea separată, acordându-se prioritate vaccinării cu ROR.
  5. Înregistrarea corectă și la timp a vaccinărilor efectuate în RENV, în conformitate HG nr. 697 din 2022 privind aprobarea metodologiei de raportare și a circuitului informațional în Registrul Electronic Național de Vaccinări și cu procedura specifică elaborată de către Institutul National de Sănătate Publică,
  6. Monitorizarea apariției RAPI și raportarea lor.

Vaccinarea protejează oamenii împotriva bolilor infecțioase grave, cum ar fi difteria, tetanosul, tusea convulsivă, rujeola, oreionul, rubeola, boala pneumococică invazivă și poliomielita, boli care pun viața în pericol. Astfel, la nivel global, vaccinarea previne apariția a 2,7 milioane de cazuri de rujeolă, 1 milion de cazuri de tuse convulsivă și 2 milioane de cazuri de tetanos neonatal.

Vaccinarea este o poveste de succes pentru sănătatea și dezvoltarea globală, deoarece salvează milioane de vieți în fiecare an. Între 2010 și 2018, au fost evitate 23 milioane de decese  numai prin vaccinarea împotriva rujeolei. Numărul de sugari vaccinați anual – mai mare de 116 milioane (86%) a atins cel mai înalt nivel atins vreodată.

Peste 20 de boli care pun viața în pericol pot fi prevenite acum prin vaccinare!

În România, pentru vaccinul BCG, acoperirile vaccinale sunt optime (peste 95%). Acoperirile vaccinale pentru 4 doze de vaccin Hep B pediatric, pentru 3 doze din vaccinurile: diftero-tetano-pertussis (DTPa), vaccin polio injectabil (VPI), vaccin Haemophilus B (Hib), Pneumococic și respectiv, o doză de vaccin rubeola-rujeolă-oreion (ROR)  se situează, sub ținta de 95%. Cea mai dramatică scădere o înregistrează acoperirea pentru o doză de vaccin ROR (< 75%).

La nivelul județului Hunedoara primele cazuri de rujeolă au apărut la începutul lunii octombrie, până în prezent fiind confirmate 53 de cazuri cu vârsta între 3 luni și 40 ani din 105 cazuri suspecte. Până la această dată nu au fost declarate focare de rujeolă la nivelul județului Hunedoara.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Hunedoara atrage atenția asupra riscului de reapariție și a altor boli infecțioase (de exemplu rubeola, oreionul, poliomielita, etc.), reamintindu-le părinților să-și vaccineze copiii înainte de a se îmbolnăvi și încurajând dialogul dintre părinți și personalul medical, pentru a răspunde întrebărilor sau preocupărilor legate de vaccinare.

Deoarece rujeola este extrem de infecțioasă, ar trebui ca vaccinarea în rândul copiilor să aibă loc în procent de peste 95%, potrivit recomandărilor OMS. Acoperirea vaccinală ROR a scăzut în ultimii cinci ani la aprox. 75% (scădere mai accentuată în contextul pandemiei Covid-19), copiii fiind astfel expuși riscului de îmbolnăvire gravă sau chiar deces din cauza rujeolei care poate fi prevenită printr-un vaccin ce nu comportă niciun risc.(Sursa: OMS)

În contextul actual rujeola s-a răspândit în România pentru că nu toți copiii au fost vaccinați, astfel că îndemnăm părinții să se adreseze medicilor lor de familie sau asistenților medicali comunitari arondați comunității lor, pentru a stabili un program de recuperare a dozelor restante. Bolile nu urmează un calendar anume și pot oricând să infecteze copiii și adulții lipsiți de protecție.

7 motive esențiale pentru care trebuie să ne vaccinăm:

  1. Vaccinarea salvează vieți.
  2. Vaccinarea este un drept fundamental și o componentă strategică a programelor de reducere a

sărăciei.

  1. Bolile care pot fi prevenite prin vaccinare reprezintă încă un risc.
  2. Bolile pot fi controlate și eliminate.
  3. Vaccinarea este cost-eficientă.
  4. Copiii depind de sistemele de sănătate pentru a li se asigura vaccinarea sigură, eficace și ieftină.
  5. Fiecare copil trebuie vaccinat

Mergi la medicul de familie pentru a-ți vaccina gratuit copilul!

Oferă copilului tău o șansă la viață sănătoasă!

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns