Urmărirea cu atenție a respectării legislației specifice privind mediul

Garda Națională de Mediu (din cadrul căreia face parte și Comisariatul Judeţean Hunedoara) este instituție publică și funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică.

Este un corp specializat în inspecție și control cu atribuții în aplicarea politicii Guvernului în materia prevenirii, constatării și sancționării încălcărilor prevederilor legale privind protecția mediului.

Comisarii Gărzii Naționale de Mediu efectuează acțiuni de inspecție și control în domeniul legislației specifice poluării industriale și managementului riscului, substanțelor și preparatelor periculoase, biodiversității și ariilor naturale protejate, fondului de mediu și altor domenii prevăzute de legislația specifică în vigoare îndeosebi la operatorii economici care desfășoară activități cu impact sau impact semnificativ asupra mediului și care necesită deținerea autorizației de mediu sau autorizației integrate de mediu, avize de mediu, acord de mediu (după caz).

Privind activitatea GNM-CJ Hunedoara în prima parte a anului în curs, am aflat:

Comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat un număr total de 164 inspecţii, atât planificate, cât şi neplanificate.

Inspecţiile planificate au fost realizate conform Planului anual de activitate al Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu, la operatorii economici care desfăşoară activităţi cu impact asupra mediului şi se supun procedurii de reglementare.

            În cadrul inspecţiilor neplanificate au fost înregistrate un număr de 156 controale: efectuate în urma sesizărilor – 34; de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior – 1; în urma autosesizării – 12; dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu – 73; de verificare a respectării condiţiilor din actele de reglementare – 24; cu alte autorităţi, conform protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judeţean – 11 și pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului – 1.

            Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost: nerespectarea prevederilor autorizaţiei/autorizației integrate de mediu/acordului de mediu; lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului; gestionarea necorespunzatoare a deșeurilor deținute sau generate în urma desfășurării activității.

În urma acestor controale, au fost aplicate 14 sancţiuni contravenţionale principale, respectiv 6 avertismente și 8 amenzi, în valoare totală de 223.600 lei.

Și încă un amănunt: a fost aplicată o sancțiune contravențională complementară privind sistarea activității unui operator economic și au fost transmise către APM Hunedoara două notificări prealabile privind suspendarea autorizației/autorizației integrate de mediu pentru nerespectarea condițiilor de funcționare menționate în actul de reglementare.

Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns