UPT în primele 3 universități românești în clasamentul mondial al celor mai citați autori de lucrări științifice

Prestigioasa universitate Stanford din Statele Unite a dat recent publicității un clasament al celor mai citați 2% dintre autorii de lucrări științifice indexate Scopus la nivel mondial, Universitatea Politehnica Timișoara având o prezență meritorie atât în clasamentul aferent anului 2020, cât și în cel aferent întregii cariere.

Astfel, a fost creată o bază de date disponibilă public cu peste 190.000 de oameni de știință de top care oferă informații standardizate despre citări, h-index, hm-index ajustat pentru co-autor, citări la lucrări în diferite poziții de autor și un indicator compozit. Sunt afișate date separate pentru impactul pe parcursul întregii cariere și pentru un singur an. Sunt date valorile cu și fără auto-citări, precum și raportul dintre citări și lucrările citate. Oamenii de știință sunt clasificați în 22 de domenii științifice și 176 de subdomenii.

În primul clasament, cel referitor la impactul citărilor pentru anul 2020, Universitatea Politehnica Timișoara este prezentă cu 12 profesori: Ion Boldea, Ioan Sârbu, Radu-Emil Precup, Marius Gheju, Codruța O. Ancuți, Liviu Marșavina, Cosmin Ancuți, Emanoil Linul, Dan Dubină, Robert Ianoș, Călin-Adrian Popa și Daniel Belega. În acest clasament sunt incluși 191 de profesori și cercetători de la toate universitățile și institutele de cercetare din România. Pe primul loc se află Universitatea Politehnica București cu 14 profesori iar pe locul secund Universitatea din București cu 13. Timișoara mai este reprezentată în acest top de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” cu 4 nominalizări și de Universitatea de Vest cu o prezență.

În cel de-al doilea clasament, referitor la impactul citărilor pe parcursul întregii cariere, care cuprinde 134 de profesori și cercetători de la universități și institute de cercetare din România, Universitatea Politehnica Timișoara este prezentă cu următorii: Ion Boldea, Radu-Emil Precup, Ioan Sârbu, Dan Dubină, Robert Ianoș, Liviu Marșavina, Gheorghe-Daniel Andreescu, Daniel Belega, Ladislau Matekovits și Virgil-Florin Duma. Tot 10 nominalizări are și Universitatea Politehnica București iar Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj este prezentă cu 11.

„Ne bucură această nouă confirmare a rezultatelor cercetării din universitatea noastră mai ales că, raportat la numărul de cadre didactice, rezultatele ne situează pe primul loc în România. Pe lângă prezența în număr considerabil în acest top a celor care au punctat de-a lungul întregii cariere, pot fi remarcate și rezultatele foarte bune din ultimii ani ale mai tinerilor noștri colegi, care duc mai departe tradiția Politehnicii de cel mai important pol de cercetare din partea de vest a României”, a declarat prorectorul UPT prof.dr.ing. Liviu Marșavina – m.c. al Academiei Române.

Partajează această știre

Lasă un răspuns