Un nou val de atacuri cibernetice îi vizează pe utilizatorii de smartphone

România este a doua cea mai țintită țară din lume de hackerii care au dezvoltat virusul Flubot, iar cei mai vulnerabili sunt utlizatorii de Android care sunt luați la țintă de atacurile cibernetice prin SMS, transmit experții Bitdefender. Nici datele utilizatorilor de iOS nu sunt în siguranță, aceștia fiind și ei vizați de noua campanie de escrocherii.

Potrivit unui comunicat de presă al companiei, transmis miercuri Agerpres, hackerii Flubot vizează ţările europene, mai ales Germania, România şi Marea Britanie, cu o nouă campanie de înşelătorii menită să fure date bancare de pe telefoane, pe Android, sau să direcţioneze victimele către diverse alte escrocherii, pe iOS.

„Detectată şi în luna aprilie în România, cea mai recentă campanie Flubot foloseşte aceleaşi tehnici de smishing de până acum: un SMS care anunţă un conţinut fals, de obicei, un mesaj vocal. De această dată, mesajele infectate ţintesc mai uniform utilizatorii de Android şi iPhone, însă cei care folosesc Android sunt în continuare ţinta principală pentru că pot aduce câştiguri mai mari atacatorilor”, explică specialiștii.

„Totul începe cu un SMS care include un link infectat”

Totul începe cu un SMS care distribuie un conţinut fals şi include un link infectat. Dacă utilizatorii accesează linkul, acestora li se cere permisiunea de a instala o aplicaţie necunoscută – în acest caz, o aplicaţie falsă de mesagerie vocală care se presupune că este necesară pentru a asculta mesajul vocal”, spun experții în IT.

Conform acestora, principalul obiectiv al atacatorilor este să convingă utilizatorii să instaleze troianul bancar Flubot, iar dacă victima urmează instrucţiunile aplicaţia falsă Voicemail, ce include de fapt ameninţarea Flubot, solicită permisiuni suplimentare pentru a dobândi acces complet la telefon.

„Când i se acordă acces, Flubot colectează contactele din agenda telefonică a victimei şi utilizează aplicaţia SMS pentru a continua să trimită linkuri infectate către alte numere, furând în acelaşi timp date şi trimiţându-le serverului de comandă şi control operat de atacatori”, notează sursa citată.

„De asemenea, pentru că îşi modifică structura, este dificilă dezinstalarea aplicaţiei de către utilizator. Flubot nu rulează pe sistemul de operare iOS. Însă, atunci când proprietarii de iPhone accesează linkurile infectate, ei sunt redirecţionaţi către site-uri de phishing şi escrocherii”, explică specialiștii. /www.digi24.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns