Noi medicamente inovative au fost introduse în lista medicamentelor compensate și gratuite pentru pacienții cu afecțiuni cronice, a anunțat Ministerul Sănătății.
Guvernul a aprobat luni, la solicitarea Ministerului Sănătății, hotărârea prin care modifică și completează HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, potrivit sursei citate.
Pe lista medicamentelor de care beneficiază asigurații incluși în programele naționale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu și spitalicesc se adaugă 17 molecule noi ce vizează în principal afecțiuni din cadrul programelor naționale de sănătate.
Dintre cele 17 molecule noi, 10 medicamente (DCI) asigură tratamentul unor afecțiuni rare ca de expemplu Colagenoze majore , Hemofilie şi talasemie, Amiotrofia spinală musculară, Hemofilia, Boala Fabry, Boala Castelman și nu au alternativă terapeutică, alte șase medicamente (DCI) sunt destinate bolilor oncologice și oncohematologice și un medicament DCI asigură tratarea persoanelor cu infecţie HIV/SIDA şi tratamentul postexpunere respectiv.
Anul acesta au mai fost introduse 2 molecule noi pe lista medicamentelor compensate și gratuite pentru care au fost încheiate contracte cost volum și care se utilizează în tratarea unor boli grave: neoplasmul tiroidian medular agresiv şi simptomatic și scleroza multiplă.
Anul trecut au fost introduse în lista de medicamente compensate şi gratuite 37 de molecule noi care asigură tratamente inovative destinate mai multor arii terapeutice, precum: afecţiuni oncologice, boli cardiovasculare, HIV/SIDA, diabet, scleroză multiplă, atrofie musculară spinală, boala Gaucher etc./www.alba24.ro