Un nou pas în conturarea unei rețele naționale de geoparcuri UNESCO

Exemplul de dezvoltare durabilă de succes propus de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București, este urmat îndeaproape de alte două teritorii din România.

Ținutul Buzăului a obținut recent votul unanim în cadrul Forumului Național al Geoparcurilor din România pentru depunerea, la sfârșitul acestei luni, a dosarului de candidatură în vederea obținerii statutului de geoparc internațional UNESCO.

Oltenia de sub Munte este un alt teritoriu care se află într-o fază avansată pentru a aplica în viitor la obținerea statutului de sit UNESCO, parte a programului pentru Geoștiințe și Geoparcuri.

Întâlnirea Forumului Național al Geoparcurilor s-a desfășurat online și a fost organizată de Comisia Națională a României pentru UNESCO și Universitatea din București, în baza acordului de colaborare pentru susținerea Programului UNESCO pentru Geoștiinte și Geoparcuri. La întâlnire au participat reprezentanți ai Comisiei UNESCO și ai Universității din București, ai ministerelor de resort, ai unor instituții și organizații cu experiență în dezvoltarea geoparcurilor și conservarea patrimoniului geologic, natural și cultural.

Modelul dezvoltat de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului este preluat și de alte zone, iar rezultatele foarte bune ale celor două geoparcuri aspirante și profesionalismul echipelor arată formarea unui model românesc și a unei școli, în cadrul Programului pentru Geoparcuri de la Universitatea din București. Cele două teritorii au mari șanse de a deveni situri UNESCO, punând bazele unei rețele naționale ce va contribui la aplicarea obiectivelor Agendei 2030”, afirmă președintele Forumului AlexandruAndrășanu, director al Geoparcului Internațional UNESCO ȚaraHațegului și membru în Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO.

Obținerea statutului de geoparc internațional UNESCO este o procedură complexă, de lungădurată, care presupuneo documentare temeinică din punct de vedere științific în domeniile geologie, natură și cultură. O condiție esențială pentru obținerea statutului internațional este aceea ca locuitorii teritoriului, comunitățile locale, să își dorească și să susțină conceptul de geoparc internațional.

GeoparcurileInternaționale sunt unuldintrecelemaidinamiceșimaimoderneprograme UNESCO. Rezultate din evoluțiaconcepțieiprivitoare la relațiadintre om, mediușiresurselenaturale, geoparcurile sunt un model de abordaresănătoasă, de dezvoltaredurabilăși de implicarecivică în regiuni cu mare valoarenaturalășiculturală. În România, GeoparculInternațional UNESCOȚaraHațeguluieste un adevăratdeschizător de drumuri, urmatastăzi de încădouăproiecte, realizate de tinereechipefoarteprofesioniste, care voraduceprogreseimportante în celedouăregiunivizate, ȚinutulBuzăuluișiOltenia de sub Munte”, a declarat Daniela Zaharia, Secretar – General al ComisieiNaționale a Românieipentru UNESCO.

Cu o suprafață de 1.036 kilometri pătrați, Ținutul Buzăuluiacoperă 18 comune, cu o populațietotală de 40.000 de locuitori și este o zonă cu o importantămoștenireculturalășinaturală. Din punct de vedere geologic, Ținutul Buzăuluireprezintă40 de milioane de ani dinevoluțiaPământului, relevată în rocile sedimentareșivulcanice din care s-au format MunțiiCarpați. Vulcaninoroioși, focuri vii, munți de sare, chihlimbarunicîn lume, sunt doarcâtevadintrereperele care spun povesteaȚinutuluiBuzăului.

Dupădepunereadosarului de candidatură a unuigeoparc, urmează o perioadă de evaluare,atât a documentațieidepusecâtși în teren,realizată de experții UNESCO.

După încheiereaevaluărilor,Consiliul Geoparcurilor Internaționale UNESCO formuleazărecomandările cătreComitetulExecutiv al UNESCO, organismul care iadeciziafinală de recunoaștere a unuiteritoriudreptgeoparcinternațional UNESCO.Aceststatutinternațional este evaluat și revalidat la fiecare patru ani. În cazul în care în urmaevaluării nu sunt îndeplinitecriteriile de calitate, teritoriulîșipierdestatutul de geoparcinternațional UNESCO.

În prezent, în întreagalume sunt 161 de teritorii din 44 de țări cu statut de geoparcuri internaționale UNESCO.ȚaraHațegului este singurulteritoriu din România care deținestatutul de GeoparcInternațional UNESCOși, de la obținerearecunoașterii internaționale, în anul 2005, aceststatutal săueste administrat de Universitatea din București.

Partajează această știre

Lasă un răspuns