Un loc în care tradiția se împletește cu modernitatea

Școala Gimnazială „Avram Iancu” Baia de Criș, după cum ne spunea prof. Alexandru IGA (foto), în calitatea sa de director – duce mai departe cu mândrie și demnitate valorile și principiile care stau la baza unui învățământ de calitate. Reţeaua de învăţământ, de pe raza comunei este compusă din: Școala Gimnazială „Avram Iancu” (clasele I – VIII) – la Baia de Criș, școli primare (clasele CP – IV) la Rişculiţa şi Ţebea și grădiniţe – la Baia de Criş, Rişculiţa şi Ţebea.

În toate aceste instituții, profesorii, alături de elevi, conturează în fiecare zi o frumoasă carte a înțelepciunii care ulterior este purtată prin puterea graiului și a faptelor peste tot în lume. Acest feed-back pozitiv din partea elevilor ne motivează să fim implicați activ în procesul instructiv-educativ și în același timp să ținem pasul cu schimbările care au loc în educație.

Raportându-ne la schimbările din educație, putem spune că anul școlar 2020-2021 a fost un an diferit pentru noi, cadrele didactice. Predarea online, o nouă dimensiune a educației, a fost o reală provocare pentru noi deoarece a trebuit să armonizăm tehnologia cu realitățile socio-economice. Din fericire, în acest sens, am avut  parte de sprijinul Primăriei Baia de Criș astfel încât toți elevii au primit tablete care le-au permis să se conecteze la orele online.

Pentru că în centrul activității noastre stă elevul, încercăm în permanență să modernizăm și să îmbunătățim baza materială a școlii. Cu sprijinul Primăriei, în acest an școlar, continuăm procesul de digitalizare și modernizare a școlii. În momentul de față, avem trei proiecte în curs de derulare. Primul proiect vizează continuarea digitalizării – profesorii vor primi laptopuri, iar în clase se vor instala table SMART. Celelalte două proiecte se axează pe modernizarea bazei sportive și materiale ale școlii.

La nivel de instituție, alături de colegii mei, ne propunem să venim în completarea proiectelor menționate. Dorim să dăm un aer modern laboratorului de informatică, să înființăm o asociație de părinți – profesori, dar și să renovăm sera din curtea școlii gimnaziale. Toate aceste inițiative ne vor permite să oferim elevilor condiții optime de studiu, dar și experiențe de formare constructive pentru dobândirea de aptitudini și competențe necesare în viață.

Deși în contextul pandemiei, interacțiunile directe au fost limitate, nu am renunțat la parteneriate, cum ar fi cel cu fundația „Noi Orizonturi” care gestionează cluburile Impact. Un astfel de club activează și în școala noastră și contribuie la dezvoltarea personală a elevilor noștri. Așteptăm cu nerăbdare să reluăm toate activitățile de voluntariat, de autocunoaștere și de socializare care completează activitățile de la școală.

Ne găsim astfel în acord cu afirmația lui Jean Piaget: „scopul educației nu este să crești volumul de cunoștințe, ci să creezi posibilitatea ca un copil să descopere și să inventeze, de a crea oameni care sunt capabili de lucruri noi”. Prin tot ceea ce facem la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Baia de Criș, încercăm să oferim elevilor noștri cadrul optim pentru dezvoltarea personalității, dar și un mediu în care activitățile de învățare să alterneze cu cele extrașcolare.

Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns