Trecerea în noul an este perioada în care probabil mulţi dintre noi ne întrebăm ce ne vor aduce zilele calendarului 2019. Iar legat de acest moment, sunt cunoscute o serie de obiceiuri, care, odată respectate, ar putea aduce clipe de bun augur.
Fie că petrecem cu familia, cu prietenii, acasă sau în localuri ori cabane închiriate, în locuri exotice sau pur „mioritice”, vă reamintim superstiţiile legate de această perioadă.
Deși superstiția a fost considerată de către Edmund Burke a fi „religia minților slabe”, în tradiția românească și nu numai, există o serie de superstiții ce se respectă cu sfințenie în Noaptea de Anul Nou.
Dintre acestea cele mai cunoscute sunt:
Poartă roșu
Trebuie neapărat, pentru că, astfel vei avea bucurie și noroc tot anul! Chiar dacă ți se pare că nu se asortează, o dungă la șosete, o pereche de cercei sau un ac de cravată, un articol de lenjerie intimă – roșii să fie – sunt suficiente pentru a avea multă baftă în noul an!
Bea șampanie
Anul nou trebuie să te găsească cu un pahar plin în mână, astfel vei avea parte de belșug! Fie că e vin spumant sau suc, trebuie să bei paharul până la fund și toate dorințele se vor îndeplini!
Manâncă pește
Așa cum peștele înoată prin apă, vei înota și tu prin toate necazurile din anul următor, fără să te afecteze. Atenție însă, superstițioșii spun că trebuie să fie primul aliment pe care îl consumi în noul an!
Consumă carne de gâscă
Astfel vei pluti peste probleme și vei înainta spre țelul tău, așa cum face „grăsunica înaripată” pe luciul apei! Unii spun chiar că e bine să evităm carnea de găină, pentru că această pasăre scurmă și astfel norocul se împrăștie…
Stai alături de cei dragi
E important să nu fii singur, dar dacă nu se poate altfel, sună-i pe cei dragi la miezul nopții. Vei fi tot anul aproape de cei lângă care ai fost la miezul nopții, vei vorbi tot anul cu cel cu care ai vorbit în primele momente ale anului!
Găsește-ți un loc sub vâsc
Vâscul aduce noroc pentru tot anul, dar și dragoste nemuritoare față de persoana pe care o săruți sub boabele albe ale acestei plante ciudate. Pentru mai multă siguranță privind iubirea fără de sfârșit, e bine să rupi una dintre bobițele de vâsc și să o păstrezi.
Sărută-i pe cei dragi
Astfel vei fi alături de ei tot anul și vei avea parte de multă dragoste din partea lor. Veti fi aproape unii de alții și veți fi fericiți întregul an.
Ține bani în buzunare
Numai cei care au bani în buzunare în noaptea dintre ani vor avea bani tot anul. Aurul și argintul prevestesc bogăție: este bine să porți o asemenea bijuterie asupra ta.
Poartă ceva nou
Este o întâlnire magică între vechi și nou. Obiectul nou pe care îl porți va ajuta Anul-nou să-l învingă pe cel vechi și toate necazurile și dezamăgirile pe care le-ai înfruntat se vor topi ca un fum, iar cel nou va putea aduce sănătate, fericire și noroc!
Fii vesel
Noaptea în care se schimbă anii prevestește viitorul. Dacă ești fericit, așa vei fi tot anul! Tot la fel se va perpetua tristețea sau cearta: nu vrei așa ceva. Nici să fie liniște în jurul tău nu e bine: în această noapte minunată până și necuvântătoarele încep să vorbească, iar despre cel care le aude vorbind se spune că va deceda. Deci nu evita artificiile, pocnitorile, zgomotul paharelor ciocnite și distracția!
Se mai spune că urările, plugușorul, capra, ursul și sorcova alungă spiritele rele, iar semănatul aduce belșug! Ca boabele de strugure și stafidele aduc bani: este bine să se consume câte una pentru fiecare bătaie a orologiului, deci douăsprezece!
Fetele nemăritate pun într-un vas cu apă busuioc, o ramură de măr şi o monedă, pentru a visa în noaptea respectivă pe cel cu care „le este sortit” să se căsătorească;
În noaptea de Revelion, la ora 00.00 sau imediat după, ţineţi aproape ce doriţi mai mult pentru anul viitor: bani pentru bunăstare, persoana iubită pentru noroc în dragoste, paharul cu şampanie pentru veselie.
Dacă doriţi să aveţi succes la serviciu, este bine ca în prima zi a anului să faceţi ceva în legătură cu ocupaţia;
Ce nu este bine sau ce aduce ghinion de Anul Nou:
Să se spele rufe, să se coasă, să se tricoteze
Să intraţi în noul an cu datorii sau fără bani la voi; de asemenea, nu este bine să împrumutaţi bani sau alte lucruri
Să se agaţe calendarul pe perete înainte ca anul nou să înceapă ori să se întoarcă fila înainte ca ziua sau luna să se încheie
Să aruncaţi lucruri din casă în prima zi de an nou, inclusiv gunoiul
Să spargeţi ceva, să plângeţi sau să strănutaţi în noaptea de Revelion sau în prima zi din an
Să gătiţi sau să consumaţi mâncare din carne de pasăre, în noaptea de Revelion; se spune că norocul se risipeşte, asa cum găina scormoneşte şi împrăştie pământul
Să dormiţi mult de 1 ianuarie; se spune că, de Sfântul Vasile, cine doarme mult va fi somnoros tot anul
Nu trebuie să mături pe 31 decembrie și nici pe 1 ianuarie: odată cu praful vei arunca și norocul din casă! Dacă vei coase, cu acul și ața ta îți vei lega norocul; dacă vei folosi foarfeca, îl vei ciopârți; iar dacă vei spăla rufe, picăturile care se scurg din ele se vor transforma în lacrimi pe obrazul tău… deci odihnește-te!
Unii pun o monedă în paharul cu care beau la miezul nopții: se spune că aduce bani: dacă vei proceda la fel, spal-o bine, că nu se știe pe unde a „călătorit”! Și în apa cu care te vei spăla pe fața în prima zi a anului nou este bine să pui o monedă.
Anul Nou trebuie să-i găsească pe toți sătui: chiar și pisicii tale trebuie să-i pui mai multă mâncare în Ajunul Anului Nou!
Și dacă credeați că doar românul este superstiţios, ei bine, nici restul popoarelor nu sunt departe de noi.
În Italia, Anul Nou este întâmpinat printr-un obicei special, care consta în a arunca pe fereastră obiecte vechi, simboluri ale anului care a trecut. Astfel, obiecte de mobilier și haine ajung în strada.
Spaniolii sunt și ei destul de superstițioși. Un obicei de Anul Nou este să mănânci cate o boaba de strugure la fiecare din cele 12 bătăi la ceasului care vestesc trecerea în noul an, acestea fiind dorințe pentru fiecare luna a anului următor. Și portughezii fac la fel, numai ca locul strugurilor este luat de smochine.
Grecii dedică ziua de Anul Nou Sfântului Vasile. Copiii își lasă încălțările lângă șemineu în noaptea de Anul Nou, pentru a primi daruri de la Sfântul cel bun. Adulții mănâncă ceva tradițional, vassilopitta, o prajitură în care este pusa o moneda din argint sau din aur. Cel care găsește monedă va avea noroc tot anul.
La olandezi, „Oudejaarsdag” sau „ziua anului trecut” (31 decembrie) este sărbătorită prin multe focuri de artificii, care încep în zori și țin până târziu în noapte.
În Scoția, Anul Nou este numit „Hogmanay”. În unele sate sunt aprinse suluri de smoala, care apoi sunt lăsate sa se rostogolească pe străzi. Astfel, anul vechi este ars și celui nou îi este permis sa vină. La fel ca și la romani, scoțienii cred că prima persoana care le va intra în casa de Anul Nou va aduce fie noroc, fie ghinion. Anul va fi norocos dacă este un bărbat brunet, care aduce un dar.
Anul Noul chinezesc este sărbătorit undeva între 17 ianuarie și 19 februarie, când este Luna Nouă, „Yuan Tan”. Chinezii din întreaga lume participă la procesiuni pe strada, unde sunt aprinse mii de lanterne. Ei cred ca spiritele rele sunt peste tot în acea perioadă, așa că aprind artificii pentru a le îndepărta.
Pentru japonezi, Anul Nou, „Oshogatsu”, este una dintre cele mai importante sărbători. În decembrie, sunt organizate „petreceri de uitat anul” sau „Bonenkai”, prin care oamenii lasă în urmă problemele și grijile anului care se încheie. În Ajun, la miezul nopții, familiile merg la cel mai apropiat templu pentru a împăți sake și pentru a asista la cele 108 de lovituri de gong care anunță trecerea în noul an./www.alba24.ro