.

„Tradiţii şi obiceiuri la Muncel” – duminică, invitaţie la o manifestare de suflet

Tradiţiile populare reprezintă una din bogăţiile fundamentale ale poporului nostru. Este nevoie doar să le păstrăm şi să le transmitem mai departe.

În acest registru se înscrie şi manifestarea „Tradiţii şi obiceiuri la Muncel” ce va fi organizată duminică, 6 august, în satul Muncel, de administraţia locală din comuna Veţel, într-un eveniment ce va reuni tot ceea ce are mai bun această comunitate.

„Lumea din care face parte țăranul român a fost dintotdeauna una bogată în tradiții și obiceiuri. Multe din cele tradiționale românești le mai întâlnim astăzi doar în spectacole sau festivități, fiind pe cale de a se pierde. Acestea par a fi pentru cei care le privesc din ex­terior, manifestări folclorice fabuloase. Însă cei care le cunosc însemnătatea știu că ele ascund înțelesuri profunde, despre relațiile interumane și despre relațiile oamenilor cu natura. Vă aștep­tăm cu drag să ne bucurăm împreună de o parte din tradițiile și obiceiurile pe care le oferă Ținutul Pădurenilor, oa­menii locurilor și de tot ceea ce în­seamnă tradiție populară românească. Fii ai satului, localnici, colaboratori, rude, prieteni sau simpli vizitatori, ușa vă este larg deschisă. Haideți să ducem mai departe valorile autohtone”, spune primarul comunei Veţel, Ioan Hențiu.

Manifestarea va începe duminică, 6 august, la ora 14,30, cu o slujbă religioasă ce va fi săvârșită la Biserica „Acoperământul Maicii Dom­nu­lui din Muncelu Mic.

Copiii vor fi invitaţi, apoi, de la ora 15,30, în curtea căminului cultural din localitate, să descopere adevăratele comori ale comunităţii locale.

Evenimentul continuă, până la ora 18,00 cu „Mărturii din viaţa pădurenilor”, ce vor cuprinde expoziţia de fotografie „Arc peste timp-generaţii de pădureni” şi meşteşuguri tradiţionale prezentate de meşterul popular Miron Muntean. Producătorii locali sunt prezenţi cu produsele pe care le realizează şi care le definesc existenţa.

Un spectacol de folclor autentic, care va începe la ora 16,00, completează zestrea manifestării de la Muncelu Mic, în faţa publicului fiind anunţate evoluţiile An­sam­blului Folcloric ,,Cu­nuna Vețelului” și Ansamblului Folcloric „Leleșana”, alături de soliştii Cristina Stănilă, Alin Ienciu, Marcel Gavriluță, Marinela Stroia, Iulian Ghiorghiulescu, Andreea Magdaș, loan Voica, Andrei Tămaș, Andreea Căstăian, Alexandru Vasiu și Maya Muntean.

Şezătoarea satului, şi un frumos foc de tabără vor încheia o zi plină, dedicată tradiţiilor populare nealterate.

Evenimentul este organizat de Primăria şi Consiliul Local Veţel cu sprijinul Cen­trului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara și Asociația Microregiunea Țara Hațegului – Ținutul Pădurenilor.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate