Dialog cu medicul specialist gastroenterologie Horia TOMA
– Pentru început prezentați-vă cele mai semnificative date biografice?
– M-am născut în Hunedoara și am avut o copilărie fericită în acest oraș. Am absolvit Școala Generală Nr. 3 și ulterior am urmat Liceul de Informatică „Traian Lalescu” pe care l-am absolvit în 2005. Spre deosebire de majoritatea colegilor de clasă care a ales o facultate cu profil IT, eu m-am îndreptat spre Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca pe care am absolvit-o în 2011. Tot atunci m-am înscris la concursul de rezidențiat care mi-a permis să îmi aleg viitoarea specialitate (Gastroenterologie) pe care am studiat-o la pretigiosul Institut Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca. În 2015 am promovat examenul de specialitate. În vara acelui an am avut norocul de a se scoate un post în Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara pe care am reușit să-l ocup în urma examenului. Astfel că din ianuarie 2016 lucrez în acest spital pe secția Gastroenterologie.
– De ce medic și nu altă specialitate?
– Mi-e greu să vă spun de ce am ales medicina, probabil pentru că am avut mereu dorința de a ajuta oamenii și mi s-a părut un domeniu interesant. Fiecare domeniu este important, dar consider că sănătatea este cea mai importantă și din păcate omul dă atenție acestui aspect uneori prea târziu.
– De unde pasiunea pentru medicină, mai exact gastroenterologie?
– Specialitatea Gastroenterologie mi s-a părut interesantă încă din anul 4 când am studiat-o, are o patologie diversă cu care nu te poți plictisi vreodată, există mai multe investigații pe care le poți face singur fără a depinde foarte mult de alții. La momentul alegerii după rezidențiat nu era singura opțiune pe care o aveam în cap, dar până la urmă asta m-am văzut făcând pe termen lung.
– De ce credeți că vă apreciază pacienții?
– Nu știu cât de mult mă apreciază pacienții, probabil sunt și destule persoane nemulțumite, dar încerc să ajut cât pot orice om și dacă consider că în acest spital nu se poate face mai mult, atunci fac tot posibilul să îi trimit în alte centre specializate. Cred că dacă ai compasiune și corectitudine față de oameni în general și față de pacienți în special, lumea apreciază acest lucru. Trebuie să ai răbdare cu fiecare om în parte și să îl asculți pentru că majoritatea celor care ne caută au probleme care le afectează viața.
– Decupați un aspect din succesele care v-au conturat personalitatea.
– Nu știu dacă personalitatea mi-a fost conturată de succese, cred că mai degrabă de oamenii cu care am intrat în contact, de la membrii familiei, prieteni, profesorii din generală, liceu și facultate până la medicii cu care am lucrat în rezidențiat și de la care am învățat foarte multe lucruri.
– Cum vă apreciați propria imagine?
– Cred că asta este unul dintre cele mai grele lucruri, să îmi fac propria evaluare… Nu știu ce să vă spun, mă consider o persoană sinceră atât în relația cu pacienții, cât și cu colegii, încerc să am cât mai multă răbdare cu orice om care mă caută și să fac tot ce ține de mine să rezolv problemele și nu fac toate astea doar pentru a fi apreciat, ci pentru că așa simt.
– Ati fost vreodată învins?
– Din păcate da, m-am simțit învins când am pierdut-o pe mama în noiembrie 2020, simt că toată viața s-a schimbat în acel moment și nimic nu mai e la fel.
– Aveți o viață agitată?
– În unele zile da, este agitată, nu tot timpul, dar uneori e foarte greu să faci mai multe lucruri în același timp. E greu să te împarți între secție, endoscopie și ambulatoriu. Două zile pe săptămână consult și la un cabinet privat, mai sunt și gărzile din spital, iar acasă am o fetiță minunată de 11 luni cu care abia aștept să mă joc în fiecare zi, deci unori pot spune că viața e destul de agitată.
– Vreo neîmplinire o puteți puncta?
– Nu aș putea spune că până în momentul de față am avut vreo neîmplinire, în general sunt o persoană optimistă și chiar dacă uneori lucrurile nu merg în direcția bună, fac tot ce pot să le schimb.
– Ce înseamnă pentru dvs. pacientul?
– Pacientul este un om aflat în suferință care ne caută în speranța că îl putem ajuta. Asta mă motivează și mă determină să fac tot ce pot. Pacientul este centrul activității noastre, tot ce facem este pentru pacient.
– Ce faceți pentru o continuă menținere a vitalității profesionale?
– Încerc cât pot de mult să citesc articolele medicale care apar online și să particip la webinarii și prezentări online. Din 2020 a fost mai greu cu participarea fizică la evenimente medicale, dar avem noroc cu cele online. Odată la câțiva ani apar ediții noi din cărțile de gastroenterologie consacrate pe care încerc să le cumpăr.
– Și totuși, sunteți mulțumit de destinul dvs?
– Da sunt mulțumit, mă aflu într-un punct al vieții în care mă simt fericit și împlinit, atât profesional cât și personal. Mereu este loc de mai bine și sper ca destinul să îmi aducă numai lucruri bune în viață.
– Despre studiul individual, cercetarea științifică și de specialitate, ce ne puteți zice?
– Medicina este un domeniu foarte dinamic, mereu sunt studii în derulare în diferite domenii și mereu apar noutăți. Uneori e greu să fii la curent cu tot, dar încerc măcar în specialitatea mea să urmăresc noutățile. Nefiind un centru universitar noi nu suntem implicați în cercetare, dar urmărim evoluția pacienților pe care îi trimitem în centrele superioare și colaborăm bine cu colegii de acolo pe care uneori îi ajută cazuistica direcționată spre ei.
Au consemnat Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș