Tineri la porțile afirmării: Dragostea față de oameni și dorința de a le alina suferințele

Recent, ne-au contactat câțiva pacienți ai tinerei medic specialist – medicină internă  Gabriela Cristina OLTEAN de la Spitalul Municipal Brad pentru a ne sugera să creionăm câteva aspecte pozitive din activitatea acesteia, pe fondul realelor calități profesionale și morale, care le dovedește din plin.

Cum spitalul din Brad se află în subordinea Primăriei, am discutat cele întâmplate cu primarul recent reales (fapt pentru care îl felicităm), Florin CAZACU și care la rându-i ne-a declarat: „mă bucură faptul că tinerii medici, respectiv Gabriela Cristina OLTEAN, sunt apreciați de pacienți. Acest aspect confirmă faptul că activitatea lor în spital înseamnă o adevărată lecție de muncă și viață, de o continuă formare profesională și morală.

Eu îi felicit pe toți medicii care știu să poarte în inimă dorința de însănătoșire a pacienților, dreptul la sănătate și viață al acestora”.

…Cum era și firesc, am contactat-o pe tânăra medic Gabriela Cristina OLTEAN, care cu amabilitate ne-a răspuns la câteva întrebări.

– De ce medic internist și nu altă specializare?

– Dat fiind faptul că în practica medicală destul de rar întâlnim pacienți care să sufere de o singură afecțiune, medicina internă este specialitatea medicală care privește organismul în ansamblu, ca un tot unitar, realizând atât o evaluare diagnostică complexă cât și o monitorizare a bolilor cronice în condiții de polipatologie.

–  Ce înseamnă pentru dumneavoastră dragostea pentru profesia și specializarea aleasă?

– Dragostea față de oameni, dorința de a-i ajuta și de a le alina suferințele, bineînțeles în limitele omenești cu putință.

– Sunteți mulțumită de condițiile de muncă în unitatea spitalicească unde lucrați?

– Spitalul Municipal Brad este o unitate sanitară de categoria a 4-a, de interes microregional, aflată în continuă dezvoltare; atât conducerea unității cu sprijinul Primăriei, cât și cadrele medicale colaborează pentru a oferi pacienților servicii medicale de calitate care presupun atât personal medical calificat cât și aparatură medicală performantă. Lucrările de reabilitare și achizițiile medicale efectuate în ultimul an demonstrează dorința de dezvoltare a acestuia.

– Credeți în legea compensației?

– Cred în primul rând în Dumnezeu, apoi cred în cei 7 ani de acasă, cred în bun simț și adevăr și da… „culegi ceea ce semeni”.

– Vorbiți-ne despre o satisfacție inedită ca medic internist.

– Satisfacția vine cu fiecare pacient diagnosticat și tratat corespunzător care se întoarce cu acel „Mulțumesc!” spus cu lacrimi în ochi și glas tremurat.

– Vă simțiți o femeie invidiată?

– Nu aș vrea să spun invidiată, dată fiind conotația negativă a acestui cuvânt, mai degrabă apreciată ca om, medic, soție și fiică și, pe viitor, ca mamă.

– Ne puteți puncta eventualele greutăți cu care vă confruntați în activitatea zilnică?

– Din păcate, nu toți pacienții sunt instruiți în vederea realizării și respectării unor programări prealabile care au menirea să decongestioneze holurile spitalului și să scurteze timpul de așteptare la medic, mai ales în contextul epidemiologic actual. Menționez că nu fac referire la pacienții în stare gravă, cu decompensări acute, care beneficiază de asistență medicală de urgență în cadrul UPU Brad.

– Cum împărțiți timpul între activitatea de medic și cea familială?

– Majoritatea timpului o petrecem la locul de muncă care devine astfel a doua casă pentru noi, soțul meu fiind și el medic. Dar reușim să ne facem timp și pentru familia noastră, bucurându-ne de fiecare clipă petrecută împreună.

– Cât despre studiul individual și cercetarea științifică în domeniu, ne puteti zice ceva?

– Profesia noastră presupune o reactualizare permanentă a cunoștințelor prin studiu individual și educație medicală continuă, participarea realizându-se în această perioadă în mediul online.

– Care vă sunt calitățile de care vă bucurați în fața pacientului căruia trebuie să îi citiți din ochi durerea?

– Încerc să îi ascult și să le înțeleg suferința, să dau dovadă de răbdare și empatie.

– Aveți și calități care vă deranjează?

– Cu toții avem calități și defecte din care derivă unicitatea noastră; bine ar fi să le vedem inițial pe ale noastre și apoi pe ale celor din jur.

– Cât despre agenda de lucru a unei zile, ce ne puteți zice?

– Fiecare zi o încep cu zâmbetul pe buze. Dimineața o începem cu vizita pacienților internați pe secție și continuăm cu activitatea pe ambulator în cadrul căruia realizăm consultații și programări pentru spitalizările de zi. Ulterior, activitatea se mută în cadrul secției de medicină internă unde efectuăm investigații clinice și paraclinice necesare diagnosticării și tratamentului ulterior al fiecărui pacient, totul cu dragoste pentru oameni.

Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș

Partajează această știre

Lasă un răspuns