Timișoara, al doilea oraș industrial din România, își prezintă potențialul economic într-o expoziție unică de design

Astăzi (n.n. – joi, 7 septembrie) se deschide la centrul cultural FABER expoziția „Semnalizatoare – Designul nu este un panou de bord”, un demers prin care doisprezece designeri români și internaționali prezintă potențialul industrial al Timișoarei.

Expoziția reunește unsprezece instalații de design, iar patru dintre acestea sunt rezultatul colaborării inedite dintre cercetători ai Universității Politehnica Timișoara și designeri străini, explorând teme precum fluxurile de deșeuri din România și globale, forțele invizibile din construcții, relația om-mașină și erori în procese de fabricație. Inițiativa este parte a programului Bright Cityscapes, care își propune să ofere Timișoarei o bună cunoaștere a sectorului său industrial, din perspectiva dezvoltării istorice, dar și a locului și rolului pe care le deține în economia națională și globală. Bright Cityscapes este un program cultural, multidisciplinar, parte a Programului Național Timișoara 2023: Capitală Europeană a Culturii, dezvoltat de Universitatea Politehnica Timișoara și FABER.

Expoziția „Semnalizatoare”, un demers ambițios de design, se ancorează în datele furnizate de o cercetare extinsă, condusă de profesorul și sociologul Norbert Petrovici de la Universitatea Babeș-Bolyai. Conform cercetării, Timișoara este al doilea centru industrial din România, după București, cifra de afaceri a Zonei Metropolitane Timișoara (ZMT) fiind în 2021 de 71,622 milioane lei, înaintea altor regiuni economice importante precum Cluj sau Iași. De asemenea, 52,0% din cifra de afaceri rulată la nivelul Zonei Metropolitane Timișoara aparține sectorului industrial (acest procent este 41,5% la Cluj, 36,6% la Iași și 28,8% la București).

Întreaga regiune a fost proiectată ca spațiu de exploatare agricolă și industrială, iar rețelele de aprovizionare, (dintre fabrici) distribuție și consum au evoluat și au transformat orașul în a doua zonă cu cele mai mari investiții străine din România (după București). În 2021, datele arată că 5.9% din companiile din Zona Metropolitană Timișoara au mai mult de 50% din acționariat străin și angajează aproximativ 63% din totalul forței de muncă regionale, cumulând și 70% din cifra de afaceri a ZMT. De asemenea, județul Timiș conduce detașat clasamentul national al veniturilor provenite din exporturi, cu 61% din PIB județean fiind reprezentat de acest segment (București 19%, Cluj 15%, Iași 11%).

Rectorul UPT, Florin Drăgan, despre importanța expoziției pentru mediul universitar:

„Tot procesul din spatele realizării expoziției – colaborarea între cercetătorii universității noastre și designeri de peste tot din Europa, pentru ca știința să ajungă mai aproape de marele public –  ne îndeamnă să creăm punți cu alte discipline, pentru că inovația se produce tocmai în aceste întâlniri atipice. În același timp, dorim să subliniem contribuția semnificativă a profesorilor cercetători de la UPT care au fost implicați în acest proiect și au contribuit la crearea acestei expoziții valoroase pentru Timișoara, și anume ș.l.dr.ing. Versavia Ancușa, ș.l.dr.ing. Cristina Stângaciu, ș.l.dr.ing. Raul Ionel și ș.l.dr.ing. Ioan Both.”

Cu un concept curatorial semnat de designerul și profesoara de design la Design Academy Eindhoven, Martina Muzi, experiența expoziției oferă o perspectivă unică asupra modului în care Timișoara poate să-și redefinească designul, arhitectura și cultura digitală.

Curatoarea Martina Muzi despre conceptul curatorial și criteriile de selecție ale designerilor prezenți în expoziția „Semnalizatoare”:

„Recunoscând natura în continuă evoluție a designului, Programul Bright Cityscapes explorează relația complexă a designului cu provocările contemporane și progresele tehnologice, focalizându-se asupra contextului specific al Timișoarei. Expoziția facilitează conexiuni între diferite abordări, locuri și oameni, având ca scop să elimine barierele și să genereze o pro-fundă apreciere a interconectivității dintre Timișoara și design. Designerii prezenți în expoziție au fost invitați datorită abordărilor lor diferite față de design. Multimedia, narațiunile, materialele, tehnologiile și estetica folosite în lucrările lor nu numai că extind discursul de design al orașului, dar prezintă și o perspectivă caleidoscopică asupra disciplinei de design contemporan.”

Oana Simionescu, arhitect, director executiv FABER, despre importanța colaborării:

„Bright Cityscapes este un proiect care a reușit să aducă împreună competențe și experiențe din mai multe categorii profesionale, din diferite geografii: sociologi de la Universitatea Babeș-Bolyai, cercetători de la Universitatea Politehnica Timișoara și designeri din mai multe țări din Europa. Sperăm ca impactul pe care îl va genera acest tip de colaborare să devină un exemplu de bune practici pentru noi, pe viitor, și pentru alte organizații din România. Concret, pentru Timișoara, ne dorim să aducem în fața publicului și a decidenților din sectorul public și privat importanța industriilor creative și a abordării multidisciplinare pentru dezvoltarea economică a orașului”.

                Expoziția „Semnalizatoare – Designul nu este un panou de bord” poate fi vizitată în perioada 8 septembrie – 11 noiembrie, în incinta FABER – halele Azur, între orele 10.00 – 20.00, de luni până sâmbătă, accesul pentru public fiind gratuit. Expoziția beneficiază de un program de mediere prin tururi ghidate, dar și de programe specifice pentru liceeni.

                Lansarea expoziției este urmată de concertul susținut pe scena FABER de Șuie Paparude, cea mai logevivă și iubită trupă electro autohtonă și grupul indie-rock Zimbru, în deschidere.

                După vernisajul expoziției, pe 8 și 9 septembrie, va avea loc Conferința „Orașul, Tehnologia și Designul”, care își propune să aducă în prim-plan ideile și inovațiile rezultate din colaborarea dintre cercetare și design și să amplifice conceptele prezente în instalațiile expoziției. Prezența la Conferință este deschisă publicului, care poate consulta programul aici.

                Bright Cityscapes a prezentat prima expoziție în cadrul weekend-ului de deschidere a programului Timișoara2023: Capitală Europeană a Culturii și s-a concentrat pe procesele industriale actuale din Timișoara. Programul va continua cu o expoziție în spațiul Archa al UPT care se va deschide pe 22 septembrie, iar în noiembrie se va lansa și cartea (în format digital și print) despre întregul program.

                Programul Bright Cityscapes este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara prin Centrul de Proiecte, Ordinul Arhitecților din România, Fundația Flex și Fundația Alber și realizat cu sprijinul partenerilor precum Azur România, Banca Transilvania, Continental România, Flex România, Hamilton Central Europe, Honeywell, Nokia România, Vivalia Real Estate și Autonom.

                Pentru mai multe informații, vizitați website-ul: http://brightcityscapes.eu/en

                Universitatea Politehnica Timișoara, principala universitate de cercetare avansată şi educaţie din zona de Vest, este una dintre şcolile româneşti cu tradiţie, recunoscută în plan naţional şi internaţional, atât prin activitatea generaţiilor de cadre didactice, cât şi prin activitatea de excepţie a unor academicieni prestigioşi. În structura Universităţii Politehnica Timişoara sunt incluse facultăţi, departamente, institute şi centre de cercetare, biblioteci, cămine, cantine, baze sportive, precum şi serviciile tehnice şi administrative, editura şi tipografia, policlinica studenţească. Cele 10 facultăţi ale universităţii asigură programe de studii pentru aproximativ 13.500 studenţi.

                În 2023, UPT a lansat platforma Campus Creativ pentru a coagula energia creativă și a susține multidisciplinaritatea atât în procesele didactice, cât și spre publicul larg.

                FABER este un centru cultural independent, fondat de un grup de antreprenori timișoreni din domeniile arhitectură, IT și social-cultural. Încrederea în potențialul Timișoarei și dorința de a contribui la consolidarea industriei creative din oraș i-au adus împreună, în 2017, când au decis achiziționarea halei industriale din complexul AZUR și transformarea ei în clădirea FABER .

                Calitățile arhitecturale ale spațiului FABER s-au bucurat de recunoaștere internațională în cadrul premiilor New European Bauhaus 2020, clădirea FABER devenind finalistă la categoria „Clădiri renovate în spiritul circularității”. Arhitecții clădirii – echipa FOR au fost nominalizați la prestigiosul Premiu european pentru arhitectură, Mies Van Der Rohe și premiați în cadrul Bienalei de Arhitectură BETA 2022.

                În anul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, FABER este un spațiu de referință pentru o serie de evenimente din cadrul agendei culturale. În parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, FABER semnează programul Bright Cityscapes, ale cărui diverse manifestări – expoziții, conferințe, petreceri vor avea loc în spațiul FABER, de-a lungul întregului an.

Partajează această știre

Lasă un răspuns