Ordonanța care prevede acordarea de tichete sociale pe suport electronic în valoare de 180 lei pe lună, pentru mese calde, persoanelor în vârstă de peste 75 de ani care au venituri la nivelul indemnizaţiei sociale şi celor fără adăpost, a trecut de Camera Deputaților.
Sumele necesare vor fi asigurate din fonduri externe nerambursabile.
Tichetele nu se impozitează
Valoarea nominală a tichetului este de 180 lei/lună.
Această valoare se va actualiza prin hotărâre de guvern cu cel puţin 90 zile înainte de a se încheia anul calendaristic, pentru anul calendaristic următor.
Acordarea tichetelor se face de către Ministerul Fondurilor Europene, prin structura de specialitate.
Contravaloarea tichetului social pe suport electronic reprezintă venit neimpozabil, conform Codului fiscal.
Care este procedura
Ministerul virează unităţilor autorizate de Ministerul Finanţelor Publice sumele aferente tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde.
Aceste unităţi vor selecta unităţile de alimentaţie publică, cantine, restaurant, bufete sau orice alte tipuri de unităţi care comercializează masa caldă şi care acceptă aceste tichete sociale pe suport electronic, pe baza unor proceduri transparente şi nediscriminatorii.
Tot Ministerul Fondurilor Europene, pe baza contractului de achiziţie publică legal încheiat, achită atât contravaloarea nominală a tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde distribuite beneficiarilor, cât şi costul emiterii suportului electronic.
Nu pot fi transformate în bani
Tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde emise nu permit efectuarea de operaţiuni de retragere de numerar sau de preschimbare în numerar.
Aceste tichete pot fi utilizate doar pe teritoriul României, în termenul de valabilitate şi numai pentru achiziţionarea serviciilor de servire a mesei calde pentru care au fost emise.
Se interzice unităţilor afiliate acordarea unui rest de bani la tichetele sociale pe suport electronic pentru mese calde.
Pentru destinatarii finali nedeplasabili, autorităţile administraţiei publice locale, inclusiv prin serviciile publice de asistenţă socială, sau unităţile afiliate au obligaţia de a asigura serviciul de transport al mesei calde la domiciliul acestuia.
Problema o reprezintă însă mediul rural, unde nu există servicii de catering sau bătrânii din zonele izolate (cum sunt munții Apuseni).
Camera Deputaţilor este for decizional. /www.alba24.ro