Termocentrala Mintia-greu de vândut

Vânzarea termocentralei de la Mintia, parte a Complexului Energetic Hunedoara(CEH), s-a blocat la „prima strigare” în condiţiile în care nicio firmă nu s-a înscris la licitaţia programată pentru vineri, 15 iulie. Chiar şi aşa, licitaţia programată pentru data de 15 iulie se va ţine, urmând ca în procesul verbal ce se va încheia cu acel prilej să se consemneze situaţia de fapt, a precizat administratorul judiciar al CEH, Emil Gros.

Licitaţia se va relua apoi, la acelaşi preţ, de 91,23 milioane euro, fără TVA, pe data de 29 iulie, la sediul CEH din Petroşani.

În cazul în care activul nu va fi valorificat, licitaţia se va relua în 12 august şi ulterior în 26 august, în aceleaşi condiţii de preţ şi locaţie, aşa cum au aprobat creditorii societăţii.

Condiţiile de valorificare a acestui activ au fost aprobate de adunarea creditorilor CEH în cadrul şedinţei convocată de administratorul judiciar la data de 20 mai 2022.

La sfârşitul lunii mai, atunci când a fost anunţată licitaţia pentru Termocentrala Mintia, exista un potenţial portofoliu de cumpărători, în condiţiile în care 11 companii din patru ţări şi-au manifestat interesul pentru cumpărarea producătorului de electricitate.  Era vorba de companii româneşti şi din străinătate (Coreea, Iordania, Canada).

Firmele care ar fi urmat să se înscrie la licitaţie ar fi trebuit să depună o garanţie de 10 milioane de euro. Diferenţa de preţ trebuie achitată în 120 de zile de la adjudecarea licitaţiei.

Pe de altă parte, viitorul proprietar al termocentralei are obligaţia de a construi o nouă capacitate energetică de 800 MWh în bandă, pe gaz metan şi energie regenerabilă, până la sfârşitul anului 2026.

Termocentrala Mintia a fost oprită în martie 2021 din cauză că nu mai avea cărbune, iar personalul a fost disponibilizat. Termocentrala face parte din CEH şi deţine terenuri în suprafaţă de 329,8 ha, construcţii, bunuri mobile şi echipamentele aferente.

Din păcate, chiar şi în condiţiile unei crize energetice, statul român nu doreşte să repornească termocentrala. Sunt state din Europa de Vest care au anunţat deja că iau în calcul redeschiderea unor termocentrale pe cărbune pentru a putea trece peste acest şoc energetic generat de războiul din Ucraina şi sancţiunile impuse Rusiei.

Vocilor care susţin că Termocentrala Mintia nu poate fi redeschisă deoarece minele din Valea Jiului nu pot asigura necesarul de cărbune, le reamintim faptul că în cadru termocentralei a fost testat un cărbune cu un conţinut redus de sulf, importat din Indonezia. Ce s-a întâmplat cu acest proiect, de ce nu s-a aplicat, sunt întrebări la care răspunsul îl vor afla, poate, copiii noştri, peste zeci de ani, atunci când vor putea fi consultate arhivele oficiale.

Până atunci, trăim cu speranţa că guvernaţii vor primi de la Dumnezeu gândul bun şi vor acţiona în interesul naţional, aşa cum fac şi alte ţări din Uniunea Europeană.

Partajează această știre

Lasă un răspuns