Termocentrala Mintia ar putea funcţiona cu cărbune adus din Indonezia, în condiţiile în care huila extrasă din Valea Jiului nu acoperă necesarul producătorului de energie electrică.
În plus, susţine conducerea termocentralei, cărbunele din import are o concentraţie redusă de sulf, produce o cantitate mică de cenuşă şi costă mai puţin decât cel din Valea Jiului.
Directorul termocentralei, Ioan Conţ, a arătat că în cazul în care cărbunele indonezian s-ar preta pentru instalaţiile de la Mintia, atunci producătorul de electricitate s-ar încadra şi în normele de mediu europene, deoarece conţinutul de sulf este mult mai mic decât prevăd acestea, şi nu ar mai fi nevoie de investiţii într-o instalaţie de desulfurare.
Totodată, cantitatea de cenuşă rezultată în urma arderii cărbunelui este sub normativele în vigoare.
La acest argument se adaugă şi cel al preţului, care ar fi, conform conducerii termocentralei, la jumătate faţă de cel extras în minele din Valea Jiului.
Directorul termocentralei Mintia a mai spus că studiul privind oportunitatea folosirii cărbunelui din import este acum în lucru la Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) Bucureşti, urmând să fie finalizat până la 31 martie.