Termocentrala Mintia ar putea fi preluată de Primăria Deva

Aflat în insolvenţă, Complexul Energetic Hunedoara pare atractiv pentru investiţii viitoare.

Legea privind divizarea Complexului Energetic Hunedoara (CEH) şi anularea datoriilor pentru entităţile care se vor desprinde din acesta pare să fie de bun augur pentru termocentrala de la Mintia. După ce, vreme de o jumătate de an, Consiliul Judeţean Hunedoara şi-a arătat disponibilitatea de a prelua în administare producătorul de energie de la Mintia, acum a mai apărut o unitate administrativ-teritorială interesată. Este vorba despre Primăria Deva, care a şi stabilit deja o primă întâlnire cu administraţia termocentralei, sindicatele şi reprezentanţi ai Guvernului.

Preambulul acestor discuţii a avut loc joi, la Deva, unde primarul Florin Oancea s-a întâlnit cu conducerea termicentralei Mintia, urmând ca săptămâna viitoare subiectul să fie reluat într-un alt cadru, la Bucureşti.

„Această unitate energetică trebuie salvată, ea este viabilă economic şi, de asemenea, este vitală pentru locuitorii Devei. (…) Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire la Guvern şi am fost asiguraţi de tot sprijinul pentru rezolvarea favorabilă a preluării Termocentralei Mintia de către Primăria Deva”, a notat primarul municipiului Deva, Florin Oancea, pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.

Agent termic pentru 4.000 de locuinţe

 El a arătat că în cadrul termocentralei Mintia lucrează aproximativ 800 de angajaţi din Deva. De asemenea, producătorul de energie electrică asigură apa caldă şi agentul termic pentru mai mult de 4.000 de locuinţe, şcoli, grădiniţe, Spitalul Judeţean, instituţii publice şi aproximativ 300 de agenţi economici din municipiul Deva. În total, 18.000 de locuitori  beneficiază de apa caldă şi agentul termic furnizate de Termocentrala Mintia, susţine primarul Devei.

Preluarea termocentralei de către Primăria Deva este salutată de Sindicatul “Solidaritatea Hunedoara”, reprezentanţii acestuia apreciind că în acest fel va exista o relaţie directă cu autoritatea locală, în contextul în care subvenţiile pentru căldura şi apa caldă livrată populaţiei din oraş sunt achitate de la bugetul local.

„O logică sănătoasă”

 

„Este o logică sănătoasă în acest demers al Primăriei Deva, care doreşte să preia Termocentrala Mintia. Cred că s-au convins de faptul că termocentrala are viitor dacă se aplică în mod corect condiţiile de preluare, adică fără datorii şi cu o schemă de sprijin pentru a acoperi funcţionarea normală, având în vedere importanţa acesteia pentru siguranţa sistemului energetic naţional”, a declarat preşedintele Sindicatului „Solidaritatea Hunedoara”, Cristian Iştoc.

El a arătat că termocentrala Mintia este a treia din ţară ca putere instalată şi un nod energetic foarte important în partea de vest a ţării.

Pe de altă parte, intrarea în procedură de insolvenţă a CEH aduce o stare de linişte şi în cadrul companiei, mai ales în ceea ce priveşte continuarea activităţii şi asigurarea drepturilor băneşti ale angajaţilor.

Probleme cu salariile

„Noi apreciem că insolvenţa, în momentul de faţă, aduce o oarecare linişte în ceea ce priveşte atât drepturile noastre, cât şi activitatea CEH”, a declarat preşedintele Sindicatului „Muntele”, Darius Câmpean.

El a recunoscut că ultimele plăţi ale drepturilor băneşti, înainte de a fi declarată insolvenţa, s-au derulat cu greutate din cauza lipsei resurselor financiare şi a executării conturilor bancare ale complexului.

„În momentul de faţă nu sunt în pericol salariile pentru că nu mai sunt executate conturile. Tot ceea ce intră rămâne în cadrul societăţii. Aşteptăm să fie respectate contractul colectiv de muncă (CCM) şi contractele individuale de muncă (CIM), pentru că marea majoritate a drepturilor din CCM sunt introduse şi în CIM”, a completat Câmpean.

Insolvenţa CEH

Tribunalul Hunedoara a dispus, pe 14 noiembrie, intrarea în insolvenţă a CEH, admiţând astfel cererea formulată în acest sens de către 20 de creditori ai companiei. Potrivit informaţiilor publicate pe portul instanţelor de judecată, între aceştia se numără Direcţia Generală a Administrare Mari Contribuabili şi Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului.

Partajează această știre

Lasă un răspuns