Terapii naturiste cu nuci

Alimente uimitoare, cu o mulțime de proprietăți, nucile sunt, potrivit cercetătorilor, adevărate minuni ale naturii. Și poate nu întâmplător, terapia cu nuci este considerată de nutriționiști o ”hrană vie” pentru organism. În scop terapeutic, de la nuci se folosește atât miezul, cât și cojile.

 

Cojile de nuci

Se folosesc atât verzi, cât și uscate. Din ele se prepară ceaiuri, tincturi, decocturi sau macerate.

 Cojile verzi

Sunt foarte bogate în vitamina C, conţin taninuri, uleiuri volatile, minerale, flavonoide, care le conferă proprietăţi terapeutice deosebite. Se strâng odată cu scuturarea nucilor, care cad împreună cu învelișul verde. Sunt selectate doar bucățile de un verde sănătos, care se pun la uscat în strat unic, cu scobitura în sus, așa încât să permită o evaporare optima a apei. Când sunt perfect uscate și casante, se strâng și se depozitează în saci de pânză, fiind utile pentru tratarea mai multor afecțiuni.

Ceaiul din coji verzi

Se obține prin fierberea cojilor de la două nuci verzi și se bea neîndulcit. Este util în cazul fracturilor, osteoporozei sau lipsei de calciu.

Maceratul din coji verzi

Pentru prepararea lui se pregătește un borcan din sticlă, în care se pun cojile verzi, tocate mărunt. Peste ele se toarnă oțet de mere. Se lasă 2-3 săptămâni, apoi se strecoară. Se aplică pe zonele afectate, dar cu el se pot face și frecții. Este folosit în caz de varice, dureri reumatice sau dermatoză.

 Tinctura de nuci verzi

Se administrează pentru vindecarea bolilor tractului digestiv, durerilor de stomac și pancreas. Nucile verzi, tăiate mărunt, se amestecă bine cu zahăr ( un pahar la fiecare zece nuci) se pun într-un borcan, care se ține la soare zece zile, apoi la întuneric încă zece. După 20 de zile  se adaugă țuică (250 ml la fiecare zece nuci). Se mai lasă la macerat încă două săptămâni, apoi se strecoară. Se administrează câte o lingură, cu 12-20 de minute înainte de masă.

Siropul din coji ne nuci verzi

Este foarte util în cazul bolilor de stomac sau persoanelor cu imunitate scăzută. Se prepară din două-trei mâini de coji de nuci proaspete, care se taie bucăți și se pun la fiert într-un litru de apă, cu trei cuișoare aromate. După zece minute se strecoară, iar la lichidul obţinut se adaugă un kilogram de zahăr. Se toarnă în sticle şi se mai fierbe 10 minute în baie de abur. Se administrează trei linguriţe pe zi, după mesele principale.

Pentru uz extern

Cojile verzi de nucă sunt folosite pentru:

Combaterea negilor

În astfel de situații, locul afectat se freacă ușor cu o coajă verde de nucă. Tratamentul se face de trei ori pe zi, câte cinci minute, dar rezultatele vor apare abia după o lună.

În cazul eczemelor acute

Se aplică pe locul afectat o cataplasmă din coji de nuci verzi și se ține o oră sau două pe zi.

Cojile uscate de nuci

Sunt un bun remediu în cazul tusei. Pentru preparare lui, se folosește o mână de coji de nucă, se toarnă apă peste ele și se pun la fiert, la foc mic, pentru a nu da în clocot. Ceaiul se bea cald, neîndulcit sau îndulcit cu miere.

Maceratul pentru curățarea sângelui     

Coaja de la 14 nuci uscate se toacă și se pune la macerat, în 500 ml țuică, timp de două luni și jumătate. După ce se strecoară, se ia câte o lingură de macerat dimineața, pe stomacul gol. Preparatul este util și în caz de tromboză, chisturi și tumori, mastopatii fibromatoase.

În caz de: hipertensiune, diabet, afecțiuni digestive   

Membranele uscate (interiorul) nucilor se toacă mărunt și se pun într-un borcan de 500 ml, cât să umple o treime. Peste ele se toarnă țuică și se lasă la macerat 21 de zile. După filtrare, se ia câte o linguriță din preparat, diluat cu o jumătate de pahar de apă.

În caz de ulcer

Se folosesc membranele (pereții interni care despart miezul) a patru nuci și o cană de apă clocotită. Se lasă în termos o oră, se strecoară și se ia câte o linguriță pe stomacul gol.

Axul nucii

Desparte miezul de nucă în două și nu necesită uscare. Are efecte antitusive și antiinfecțioase la nivelul căilor respiratorii. Trei-patru lingurițe din acest produs vegetal se fierb în 300 ml de apă, timp de 15 minute, apoi se filtrează. Se administrează, cald, îndulcit cu miere.

Miezul de nucă

Remediu natural pentru memorie, energizant de excepție, dar și un veritabil medicament, miezul de nucă este un aliment complex, fiind foarte bogat în calorii, grăsimi și săruri minerale. Se foloseşte fărâmiţat bine, altfel stomacul nu reuşeşte să-l digere. Având în vedere că nucile conţin proteine, este bine să fie consumate seara sau după masă, deoarece proteinele se asimilează mai bine când organismul este relaxat. Nu se vor consuma cantităţi mari de miez de nucă, doza recomandată fiind de patru-șapte nuci pe zi. În caz contrar pot apare spasme stomacale, dureri de cap sau constipație.

Pentru creșterea imunității

Se consumă un amestec format din cantități egale de miez zdrobit, cașcaval ras și stafide. De asemenea, se mai poate amesteca un pahar de miez de nucă zdrobit cu stafide, caise uscate și 300 g miere de albine. Se consuma câte o lingură de trei ori pe zi, înainte de masă.

Pasta energizantă din nuci

Revigorează organismul și are efecte în caz de stres, dureri de cap,  astenie, ateroscleroză și în reducerea colesterolului. Se obține din șase-opt nuci măcinate, care se amestecă bine cu o lingură de miere polifloră, peste care se toarnă un pahar de suc natural. Pasta obținută se consumă cu înghițituri mici.

Pentru întărirea vaselor de sânge

Se folosește un preparat din trei nuci măcinate, la care se adaugă o linguriță de polen și două linguri de miere. Compoziția se modelează sub formă de bomboane, care se iau zilnic, dimineaţa, pe stomacul gol.

În caz de hipertiroidie

Miezul de nucă are un rol important de reglare,  aducând și un supliment de calorii. Vitamina E din conținutul lor, prezenţa unor substanțe reîntineritoare, care protejează şi curăţă vasele de sânge, fac din miezul de nucă un aliment foarte indicat în astfel de situații.

Pentru eliminarea durerilor cardiace

Se poate consuma făina de nuci, obținută prin măcinarea miezului, care se amestecă bine cu stafide. Miezul măcinat se poate consuma doar cu apă, în cazul bolnavilor de colită și enterocolită.

În cazul proceselor inflamatorii ale căilor urinare

Se administrează miez de nucă prăjit pe grătar cu lemne, foarte bine pisat și amestecat cu apă.

În caz de constipație

Se consumă miezul a patru nuci prăjite ușor, la zece minute după ce s-a consumat 1-2 pahare de compot din prune sau două linguri de miere lichidă cu apă. Tratamentul se face pe stomacul gol.

Uleiul din miez de nucă

Bogat în antioxidanți, acesta menține elasticitatea vaselor de sânge. Cercetătorii au ajuns la concluzia că uleiul de nucă ajută la  eliberarea toxinelor din organism, împiedică multiplicarea și dezvoltarea celulelor canceroase. O linguriţă de ulei pe zi vindecă eczemele şi erupţiile pielii. Nu este destinat gătitului, dar poate fi folosit în salate.

În cosmetică

Nucile zdrobite sunt recomandate pentru curățarea tenului, preparându-se în felul următor: două-trei nuci zdrobite se amestecă bine cu câteva lingurițe de apă călduță, până acestora se albesc, devenind o pastă. Pasta obținută se aplică pe față și decolteu, cu mișcări circulare, masându-se apoi pielea. După aproximativ zece minute, pasta se îndepărtează, iar tenul se spală cu ceai de mușețel. Un astfel de preparat ajută și la sanguinizarea pielii, curățând în profunzime impuritățile și îndepărtând, totodată, stratul de piele moartă.

Important !

Nucile nu se vor consuma după o cină copioasă sau după un mic dejun consistent. Dacă sunt corect asociate, nucile nu provoacă tulburări și dificultăți de digestie. Pot fi consumate, în cantități mici, și de bolnavii de hepatită.

http://viataverdeviu.ro

http://www.doctor.info.ro/

https://culinar.bzi.ro

 

Partajează această știre

Lasă un răspuns