Anul şcolar 2024-2025 vine cu o serie de modificări date de aplicarea Legii învăţământului preuniversitar şi de noul Statut al elevului. Actele normative introduc o serie de restricţii în ceea ce priveşte utilizarea telefoanelor mobile la orele de curs, dar şi precizări legate de nota la purtare.
Elevii nu vor mai putea folosi telefoanele mobile în timpul orelor, cu excepția utilizării acestora în scop educativ, cu acordul cadrului didactic. Așa sună una dintre prevederile din noul Statut al Elevului, prezentate de Ministerul Educației, care a anunțat că acest statut a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial.
Nerespectarea interdicției cu privire la telefoane ”poate duce la preluarea echipamentului de către personalul unității de învățământ”.
Telefonul va fi restituit la finalizarea orelor de curs din ziua respectivă, în mod obligatoriu, către părinți sau elevii majori, conform regulamentului unității de învățământ.
În judeţul Hunedoara sunt deja şcoli care au interzis telefoanele mobile în timpul orelor de curs, acestea fiind închise şi depozitate la loc sigur în clase.
Note la purtare, la final de modul
Elevii vor primi la sfârșitul fiecărui modul o notă la purtare, în anul școlar 2024-2025, prin care se evaluează comportamentul elevului și respectarea regulamentului școlii. Media de la finalul anului școlar se diminuează cu câte un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate/an școlar, anunță Ministerul Educației, pe pagina oficială de Facebook.
Nota la purtare acordată în fiecare modul pentru elevi este o modificare introdusă de Ministerul Educației, la cererea directorilor de școli, în regulamentul de funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP) 2024
De menţionat este faptul că nota la purtare va scădea cu un punct pentru fiecare 20 de absențe nemotivate pe an, față de 40 câte erau proiectul privind Statutul Elevului 2024.
Ordinele de ministru pentru aprobarea Statutului Elevului și a Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar au fost transmise, spre publicare în Monitorul Oficial al României, potrivit ministerului.
Măsurile anunțate de Ministerul Educației despre nota la purtare în anul școlar 2024-2025 mai impun ca la fiecare sfârșit de interval de cursuri (modul) se acordă o notă la purtare, prin care se evaluează comportamentul elevului și respectarea regulamentului unității de învățământ. Media notelor de pe fiecare modul se calculează la sfârşitul anului şcolar.
Trebuie menţionat faptul că este interzisă folosirea absenței ca mijloc de coerciție.
Profesorul diriginte propune, în cadrul consiliului clasei şi în consiliul profesoral, nota, respectiv media la purtare a fiecărui elev, în conformitate cu reglementările din regulament.