România va putea efectua 6.000 de teste pe zi pentru depistarea COVID-19, după operaționalizarea tuturor aparatelor PCR, însă acest număr depinde și de personalul pregătit care lucrează pe ele, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, la începutul ședinței de Guvern de miercuri. În acest moment, pot fi efectuate până la 4.700 de teste pe zi.
“Avem în acest moment o capacitate de testare pe aparate de 6.000 de teste pe zi în 57 de puncte de testare. (PCR-urile sunt – n.red.) operaționalizate sau în curs de operaționalizare. Din acest motiv facem în jur de 4.500-4.700 de testări pe zi, se lucrează pe aceste aparate. Țin să menționez că nu ține doar de capacitatea aparatului, ține și de personalul care lucrează pe acest aparat și dacă lucrează pe o perioadă mai lungă, dacă este rodat pe acest aparat și dacă are capacitatea ca timp și fizic să poată lucra”, a spus Nelu Tătaru.
Premierul Ludovic Orban a precizat că au fost achiziționate extractoare automate care cresc capacitatea de testare.
Ministrul Sănătății i-a explicat prim-ministrului că extractoarele au început să fie repartizate în Vestul țării.
“Avem centre care au capacitate mai mare și am dirijat către acele centre și teste recoltate de exemplu cum ar fi în Deva și în Suceava”, spune el.
Ludovic Orban a afirmat că “în timp ce unele centre sunt suprasolicitate și, din cauza trimiterii de probe prelevate către teste, uneori au un timp de așteptare mai mare de 24 de ore, sunt alte centre de testare care au PCR-uri pe care aproape că nu le folosesc”.
“În zilele următoare vom face o repartiție de la nivel central sau a reprezentanților zonali prin DSP-uri ca aceste teste recoltate să meargă către zonele de testare care au și capacitatea și să nu se mai aștepte decât cel mult 24 de ore”, i-a răspuns Tătaru. Sursa: digi24.ro