Peste 500 de participanți au fost împreună online la workshop-ul internațional „Comunități pentru dezvoltarea educației deschise”, parte din evenimentul global Săptămâna Educației Deschise 2022.27 de speakeri de nivel internațional au prezentat ultimele noutăți legate de educația deschisă în România și UE în cadrul celei de-a IX-a ediții a workshop-ului internațional OEW, organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning, cu sprijinul asociațiilor EDEN Europe și IEEE România, inclus în noua serie de webinarii„Construim Împreună”.
Participanți din România, Europa, Australia, SUA
Evenimentul a fost dedicat comunităților care au produs schimbarea în această perioadă - cadrelor didactice, studenților, formatorilor IT sau departamentelor de resurse umane – și a înregistrat un real succes, cu un număr de 27 de speakeri din întreaga lume, experți europeni, tineri cercetători plini de entuziasm, dar și profesori cu ani de experiență, cu opinii ale studenților dar și perspectiva factorilor decizionali, cu invitați din educație și inovare în tehnologie, tot ceea ce creează o comunitate transformațională a educației digitale deschise.
Ediția din acest an s-a concentrat în special pe crearea de comunitate care se sprijină pe aceleași valori, pe susținerea acestora în dezvoltarea educației deschise, dar și pe rolul Universităților Europene, mai ales în contextul proiectelor susținute de parteneriatul E3UDRES2 și E.I.N.S. Au fost dezbătute teme precum competențe digitale, micro-acreditări și microcredențiale, cursuri bazate pe MOOCs, realitate virtuală și augmentată, blockchain, antreprenoriat și inovare universitară și a inclus studii de caz despre impactul pe care educația deschisă l-a avut asupra învățământului, precum și despre inițiativele și proiectele care pot modela educația viitorului. Prezentările au fost susținute de speakeri din România, Germania, Spania, Portugalia, Australia, Lituania, Norvegia, SUA, Turcia, Irlanda și Belgia.
Peste 500 de participanți au fost online timp de mai bine de șase ore, într-o sesiune interactivă, cu numeroase întrebări și curiozități adresate prezentatorilor și sute de mesaje și gânduri transmise organizatorilor.
Evenimentul a avut loc online și a fost transmis live, simultan pe platformele Zoom, Facebook și YouTube. Participarea a fost liberă, prezentările s-au desfășurat atât în română, cât și în engleză iar participanții au primit OEW – UPT Open Badges (Certificate digitale deschise). În cadrul ediției din acest an participanții români au avut opțiunea de a asculta prezentările în engleză dublate în limba română cu ajutorul unui interpret live, din echipa Centrului de ID/IFR și e-Learning UPT.
Pentru un plus de interactivitate cu participanții, prezentatorii au transmis o întrebare legată de subiectul prezentat participanților, care au putut răspunde live în timpul prezentărilor, iar la finalul fiecărei prezentări, răspunsurile acestora au fost discutate și interpretate de către fiecare speaker.
Contribuții deosebite la Săptămâna Educației Deschise
Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul ID/IFR și e-Learning aduce contribuții valoroase la Săptămâna Educației Deschise și idealurile acestui eveniment încă din 2013, prin găzduirea workshop-urilor anuale organizate cu scopul promovării colaborărilor și creării de rețele educaționale, acest workshop fiind inclus in calendarul oficial al Open Education Global.
Anul 2022 a adus contribuții în plus și sprijin inițiativei de educație deschisă, prin introducerea de Cursuri DigiCulture în Biblioteca OEW – cursuri bazate pe MOOC pentru competențele digitale și incluziunea socială pentru industriile creative, create sub licență Creative Commons și accesibile în mai multe limbi.
Prezentatori de top și teme de interes actual
Gazda evenimentului a fost dr. ing. Diana Andone, EDEN Senior Fellow, director CeL, Universitatea Politehnica Timișoara, sesiunea fiind deschisă de către conf. dr. ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, și prof.dr.ing. Radu Vasiu, președintele Senatului Universității Politehnica Timișoara. Printre invitații care au onorat evenimentul cu prezența în deschidere s-au numărat și prof. Edmundo Tovar, IEEE EducationChair, prof. Cristian-Gyozo Haba, IEEE Education Romania ChapterChair, prof. Elena Helerea, IEEE Women in Engineering Romania Chair șiprof. Josep Duart, EDEN Digital Learning Europe President, care au împărtășit din experiența acumulată pe parcursul anilor de activitate în domeniul educației și al tehnologiei și au vorbit despre impactul pe care îl au universitățile europene în domeniul inovării și al educației.
Printre prezentatori s-au numărat: dr. ing. Diana Andone, EDEN Senior Fellow, director CeL, Universitatea Politehnica Timișoara, cu o prezentare despre Educație deschisă și micro-credențiale, colaborarea dintre universități, școli, organizații non-guvernamentale și asociații profesionale, implicarea EDEN și IEEE, dar și despre mobilitățile virtuale și micro-credențialele dezvoltate în cadrul unor proiecte precum Open Virtual Mobility, TalkTech și Certificatele digitale acordate în cadrul acestora și despre modul în care pot fi folosite în educație; Anusca Ferrari, responsabil de politici la DG Educație și Cultură în cadrul Comisiei Europene care a prezentat Punctul culminant al educației digitale: politici și practici în Europa de astăzi; Martin Dougiamas, fondator și CEO al platformei open-sourceMoodle, care a vorbit despre Educația Deschisă în Moodle și proiectul Moodle Net &OpenDigCompEdu;dr. Orna Farell, director unitatea de învățământ deschis, DCU Connected – Educație online, Universitatea Dublin City, Irlanda, care a răspuns în prezentarea sa la întrebarea Esteevaluarea online viitorul?; dr. Lisa Marie Blaschke, Senior EDEN Fellow, Home Hub – Learnlife, Barcelona, Spania care a vorbit despre Deschiderea pedagogiei, folosind exemplul învățării pe tot parcursul vieții.
Factorii de schimbare din cadrul proiectului TalkTech au fost aduși în atenția participanților de către dr. Mark Frydenberg, Director CIS Learning and Technology Sandbox, Universitatea Bentley, SUA, alături de dr. Diana Andone. Mai apoi, ș.l. dr. ing. Silviu Vert, Universitatea Politehnica Timișoara, împreună cu assoc. prof. Filippo Sanfilippo, Dept. of Engineering Sciences, Universitatea din Agder & Prof. II, OsloMet, Norvegia, au purtat publicul printr-un Cadru de învățare electronică multimodal auditiv-vizual-tactil.
Proiectul european Erasmus+ MODE-IT a fost prezentat de către dr. Diana Andone, ș.l.dr.ing. Mihaela Crișan-Vida, Universitatea Politehnica Timișoara, Cengiz Hakan AYDIN – PhD, profesor titular în cadrul Anadolu University of Turkey, membru al comitetului de conducere al OpenupEd și membru al ICDE’s Advocacy Committee for OER, Carlos Vaz de Carvalho, director al Campusului Virtual și profesor la Institutul Politehnic din Porto, dr. Ralf Brüning, Fachhochschule des Mittelstands, Bielefeld, Germania și assoc. prof. Rita Butkienė, Universitatea de Tehnologie din Kaunas, Lituania. În această sesiune, partenerii de proiect au prezentat modul în care fiecare dintre ei a pregătit conținutul digital pentru cursurile MOOC, cu scopul de a fi adaptate modulelor existente de învățământ superior, urmând a fi pilotate cu studenți din universitățile partenere și, de asemenea, cu studenți externi.
Ș.l.dr.ing. Andrei Ternauciuc, Universitatea Politehnica Timișoara, a adus în atenția participanților ultimele noutăți și evoluția platformei Campus Virtual UPT, cât și noile experiențe dezvoltate în cadrul platformei UniCampus. Prezentarea a fost urmată de o nouă discuție în care ș.l. dr.ing. Andrei Ternauciuc, alături dedr.ing. Diana Andone au vorbit despre Dezvoltarea unui program de mentorat pentru predarea combinată augmentată prin proiectul internațional ACADIGIA.
Prof.emerit.dr. Nicolae Bibu, Universitatea de Vest din Timișoara, împreună cu ș.l.dr.ing. Vlad Mihăescu, Directorul Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Universitatea Politehnica Timișoara, România și dr. Mihai Lisețchi, Universitatea de Vest din Timișoara, au vorbit despre cursurile deschise pentru comunitatea culturală și creativă, în cadrul proiectului TraCCE, prezentând frânturi din programul de formare al abilităților antreprenoriale adaptat specificului industriei și contextului local.
Prof.dr.ing.Radu Vasiu, alături de dr. ing. Diana Andone au prezentat inițiativele revoluționare ale Universităților Europene și proiectul E³UDRES² – E3UDRES2 Planificarea strategică a universităților de viitor pentru UPT, prezentarea fiind urmată de o discuție despre E3UDRES2 – i- Living Labs și implicarea studenților, susținută de ș.l. dr. ing. Vlad Mihăescu, împreună cu Andrea Medrea, studentă la master anul I, specializarea Tehnologii Multimedia, Universitatea Politehnica Timișoara, România.
Prof.dr.ing. Carmen Holotescu, Universitatea Ioan Slavici Timişoara, conf. dr. Gabriela Grosseck, Universitatea de Vest din Timișoara, șidr. Diana Andone au făcut o trecere în revistă a strategiei europene legate de micro-credențiale, pentru a îmbunătăți învățarea pe tot parcursul vieții și capacitatea de angajare, precum și a câtorva inițiative legate de aceasta, prezentând modul în care proiectul european “EBSI4RO: Connecting Romania through Blockchain”, în care UPT este partener cu UEFISCDI, abordează strategia, prin eliberarea de micro-credențiale pe Blockchain și oferirea de cursuri online masive deschise (MOOCs) structurate ca micro-credențiale.
Prof.dr.ing. Carmen Holotescu, drd. ing. Victor Holotescu, Universitatea Politehnica Timișoara, șiș.l.dr.ing. Andrei Ternauciuc au continuat cu o prezentare legată de proiectul ERRIS și Infrastructura pe Blockchain (EIB) implementată pentru platforma Engage în European Research Infrastructures System (EERIS), răspunzând astfel strategiilor legate de Open Research. Aceștia au prezentat facilitățile EIB printre care: contracte de transfer tehnologic, acces la date de cercetare deschise, stocarea de certificate de proprietate intelectuală sau de participare la diferite programe, precum și stocarea de resurse educaționale deschise pentru pregătirea științifică și antreprenorială.
Prof. dr. Anca Drăghici, președinte ErgoWork România, profesor titular la Facultatea de Management în Producție și Transporturi, Universitatea Politehnica Timișoara, alături de prof.dr.ing. Radu Vasiu au adus în fața ecranelor proiectul – EINS – Idei de antreprenoriat și inovare universitare, cartografiere și evaluare, aducând totodată la cunoștință inițiativa Uniunii Europene în cadrul acestui proiect – care se bazează în special, pe inovare și tehnologie.
După un maraton de mai bine de șase ore de prezentări, dr.Diana Andone împreună cu prof.dr.ing. Radu Vasiu au încheiat evenimentul oferind concluziile finale unui public la fel de entuziasmat, care la rândul său, a transmis sute de mesaje de felicitări și mulțumiri organizatorilor.
Toate workshopurile sunt integrate, cu activități și teste în platforma de cursuri online gratuite UniCampus la https://unicampus.ro/ și pot fi urmate de către oricine, la final fiind acordat un certificat de absolvire.
Înregistrarea evenimentului precum și detalii suplimentare sunt disponibile accesând:https://elearning.upt.ro/ro/comunitate/workshop-international-comunitati-pentru-dezvoltarea-educatiei-deschise/
Context – Săptămâna educației deschise
Săptămâna Educației Deschise (Open Education Week) este un eveniment promovat de asociația mondială Open Education Global, având ca scop prezentarea oportunităților pe care le oferă educația deschisă, a rezultatelor integrării acesteia în toate formele de educație, fie că e vorba de dezvoltarea de abilități sau cunoștințe la locul de muncă, ca suport al educației universitare sau pre-universitare sau pur și simplu pentru a afla ceva nou, legat de un interes personal al fiecărui individ în parte.