Dialog cu Alexandra VACARIU – medic specialist urolog, Spitalul Municipal BRAD.
– De ce v-ați ales meseria de urolog?
– Am dorit să lucrez într-o ramură chirurgicală și urologia întrunește criteriile necesare. Pot spune că urologia m-a ales pe mine.
– Vorbiți-ne despre serviciul de urologie pe care-l reprezentați.
– Profesez de la începutul lunii iunie 2018, în cadrul Ambulatoriu din Spitalul Municipal Brad. Este un serviciu urologic nou înființat care oferă consultații complete pe baza biletului de trimitere, ecografii uro-genitale și asigură urgențele. Conducerea spitalului se străduiește să doteze cabinetul în vederea unei bune funcționalități.
– Cum a fost începutul muncii în urologie?
– Am avut o perioadă de adaptare. Experiența și cunoștințele însușite la Spitalul Județean Târgu Mureș îmi permit să-mi desfășor, atât aici la Brad, cât și la orice serviciu urologic, activitatea sub semnul dragostei față de meseria aleasă.
– Puteți să ne punctați o satisfacție inedită care v-a adus bucuria succesului?
– După mine, succesul înseamnă mulțumirea zărită în ochii pacientului când un pacient pleacă din cabinet mulțumit, cu încredere în mine și un sincer zâmbet pe buze, înseamnă o satisfacție.
– Ca femeie este greu să fii urolog?
– Și da și nu. Este greu ca femeie să lucrezi într-o ramură chirurgicală căci trebuie să-ți sacrifici din timpul tău liber. În rest, nu este cu nimic mai diferit decât într-o altă ramură medicală.
– Cum împărțiți activitatea de medic cu cea de familie?
– Întrucât și soțul meu, Andrei VACARIU, este tot urolog, pot spune că această specialitate face parte din familia noastră. Practicând aceeași meserie și împărtășindu-ne aceeași pasiune, integrăm cu succes partea profesională cu cea de familie.
– Ce înseamnă pentru D-vs. pacientul?
– Este părintele, bunicul sau copilul cuiva, este un om cu suferință care vine la medic cu speranța să fie ajutat, însănătoșit. Eu de fiecare dată încerc să-i fiu aproape, să-i ofer tot ce pot din cunoștințele mele profesionale pentru ca el, pacientul, să devină sănătos.
– Care vă este modelul în profesiune?
– Nu pot să nominalizez pe cineva. Am încercat să iau de la fiecare din mentorii mei tot ce mi-au oferit mai interesant, mai eficient în activitatea urologică, eu având o deviză proprie: mai întâi trebuie să fii OM, apoi MEDIC. Nu pot să nu spun că soțul meu m-a sprijinit să-mi formez încredere în mine și în tot ce fac ca medic urolog.
– Privind pregătirea profesională, ce ne puteți spune?
– Particip la cursuri și congrese în specialitate, atât în țară și nu numai.
– Gânduri de viitor?
– Să continui activitatea aici, la Brad și să devin un membru permanent al spitalului din localitate, să fiu mereu alături de oamenii acestei zone miniere.
Ioan Vlad, Georgeta-Ileana Cizmaș