Studiu ONU: patru job-uri din cinci sunt afectate de pandemie

Circa 3,3 miliarde de oameni, reprezentând 81% din forța de muncă globală au locul de muncă închis sau oprit parțial, conform Organizației Internaționale a Muncii (OIM), agenție a Națiunilor Unite, citată de BBC.

„Angajații și companiile se confruntă cu catastrofa, atât în ​​economiile dezvoltate, cât și în cele în curs de dezvoltare”, a spus directorul general al OIM, Guy Ryder.

Pandemia este așteptată să elimine 6,7% din orele de lucru din întreaga lume în al doilea trimestru al anului. Acesta este echivalentul a 195 de milioane de lucrători cu normă întreagă care își pierd locul de muncă.

Cea mai afectată regiune se preconizează că va fi statele arabe, cu o scădere de 8,1% a programului de lucru (cinci milioane de lucrători cu normă întreagă).

OIM spune că aceasta este „cea mai severă criză” de la cel de-al doilea război mondial.

Eventuala creștere a șomajului global pe parcursul anului 2020 va depinde în mare măsură de doi factori: de cât de repede se redresează economia mondială în a doua jumătate a anului și de cât de eficient vor stimula cererea de forță de muncă măsurile politice

Există un risc ridicat ca șomajul la sfârșitul anului să fie mult mai mare decât estimarea inițială a OIM de 25 de milioane de oameni.

Industria ospitalității și alimentația publică sunt printre ramurile economice care suferă cel mai mult, alături de producție, comerț cu ridicata și cu amănuntul, și imobiliare.

Împreună, acestea reprezintă aproape 38% din forța de muncă globală, cu 1,25 miliarde de oameni angajați în aceste industrii în întreaga lume.

America și Europa prezintă cele mai ridicate riscuri pentru angajați. În total, 43,2% dintre persoanele din America și 42,1% din Europa și Asia Centrală lucrează în sectoare cu risc ridicat./www.europafm

Partajează această știre

Lasă un răspuns