O nouă etapă – peste 700 de persoane vor beneficia de sprijin în găsirea unui loc de muncă.
La finele săptămânii trecute a fost parcurs un alt pas important în implementarea Strategiei de Dezvoltare Locală 2018 – 2023, dedicată zonelor urbane marginalizate din municipiul Hunedoara (prin intermediul căreia Primăria Hunedoara a atras o finanţare totală de 6,7 milioane de euro). Este vorba despre deschiderea oficială a proiectului „SICO – HD – Servicii integrate pentru comunitatea marginalizată din municipiul Hunedoara”, prin intermediul căruia, pe parcursul a doi ani, cel puţin 720 de persoane care locuiesc în zone marginalizate (economic şi social) din municipiu vor beneficia de servicii integrate de ocupare pe piaţa forţei de muncă.
Proiectul amintit are o valoare totală de aproximativ 900.000 de euro şi a fost întocmit şi depus pentru evaluare în cadrul Grupului de Acţiune Locală „Corvinia” Hunedoara de către AJOFM Hunedoara, în parteneriat cu Asociaţia non-profit L&C Consulting şi „Asociaţia Pentru Hunedoara Noastră”.
Serviciile integrate de ocupare pe piaţa forţei de muncă reprezintă doar una dintre principalele direcţii de acţiune ale Strategiei de Dezvoltare Locală dedicată zonelor urbane marginalizate din municipiul Hunedoara, strategie întocmită de Primăria municipiului Hunedoara în 2017, în baza căreia s-a obţinut ulterior o finanţare totală de 6,7 milioane de euro (fonduri provenite din Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020).
Proiectele derulate prin intermediul GAL Urban „Corvinia” se adresează unui număr total de 9 zone urbane marginalizate din municipiul Hunedoara şi vizează diminuarea discrepanţelor sociale şi economice (dintre acestea şi celelalte zone ale oraşului) prin măsuri variate: reabilitarea şi eficientizarea energetică a trei blocuri de locuinţe sociale, dotarea unor unităţi şcolare (fostele Şcoli Generale 9, 11 şi 12), amenajarea unor centre de servicii sociale (în fosta Şcoală Generală nr. 10), realizarea unui centru de resurse pentru ocupare (în fosta Şcoală Generală 1), amenajarea unor locuri de joacă şi a unui teren de sport, investiţii „dublate” de proiecte complementare în domeniul ocupării forţei de muncă, asigurării de programe after – school, inclusiv asigurarea mesei în şcoli, serviciilor de sănătate şi educaţiei.
„Trebuie să felicit, în primul rând, echipa din cadrul Primăriei Hunedoara care a muncit încă din 2017 pentru ca un astfel de proiect să fie posibil. Practic, acest GAL Urban funcţionează ca un mic ADR local, deoarece este primul şi cel mai important „filtru” pentru diferite proiecte cu scop social finanţate din bani europeni, proiecte depuse de entităţi diferite, cu aplicabilitate doar în municipiul Hunedoara. Am creat acest GAL urban din dorinţa de a da ocazia şi altor entităţi, fie că vorbim de instituţii publice, fie că vorbim de ong-uri, să vină cu idei şi iniţiative pentru dezvoltarea Hunedoarei. Iar dezvoltarea Hunedoarei nu se poate face dacă nu încercăm să ajutăm şi categoriile sociale defavorizate. Mă bucur că pe partea de formare profesională avem depus un proiect întocmit de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dată fiind experienţa acestei instituţii în domeniu. Pe scurt, în cadrul paletei de proiecte derulate prin GAL, Primăria se va ocupa de investiţiile fizice (săli de clasă, centre sociale, centre de formare, blocuri sociale reabilitate, locuri de joacă etc..) asigurând astfel intrastructura şi logistica necesară pentru derularea proiectelor sociale şi educaţionale, proiecte derulate tot prin intermediul GAL, după o serie de proceduri de evaluare, de către alte entităţi, cum ar fi, cel mai recent exemplu, AJOFM Hunedoara în parteneriat cu două asociaţii non-profit. Voi monitoriza foarte atent toate proiectele derulate prin intermediul GAL deoarece ne dorim atingerea tuturor obiectivelor din Strategia de Dezvoltare Locală gândită pentru zonele marginalizate ale oraşului”, spune primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Fondul de 6,7 milioane de euro gestionat de GAL Urban Corvinia se încadrează în lista celor 22 de proiecte, în valoare totală de 72,5 milioane de euro, pentru care Primăria municipiului Hunedoara a obţinut, în perioada 2016 – 2020 finanţări nerambursabile din fonduri europene.