Stagiul de cotizare la pensie. Românii își pot cumpăra vechime până în septembrie 2023

Completarea stagiului de cotizare la pensia de stat va fi disponibilă până în toamna lui 2023. Legea prevedea un termen limită până la 31 august 2021 pentru cei ce vor să cumpere vechime în muncă a fost modificată.

Acest lucru înseamnă că, până la intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor (Legea 127/2019), respectiv 1 septembrie 2023, românii vor avea posibilitatea să îşi umple golurile pe care le au în vechimea în muncă necesară pentru stabilirea pensiei.

În lipsa acestei măsuri, cumpărarea vechimii pentru pensie n-ar mai fi posibilă între septembrie 2021 și septembrie 2023.

Potrivit avocatnet.ro, dacă nu ar fi apărut această lege, cei interesaţi în a cumpăra vechime în muncă ar mai fi putut face asta doar până la 31 august 2021, conform prevederilor OUG 163/2020.

După această dată, mecanismul ar fi trebuit să fie accesibil prin noua lege a pensiilor, însă Guvernul a decis amânarea intrării acesteia în vigoare până la 1 septembrie 2023.

Cumpărarea vechimii pentru pensie este o facilitate care a mai existat în ultimii ani, dar de fiecare dată s-a aplicat pe o perioadă limitată.

După pensionare nu se mai poate contribui pentru complertarea stagiului de cotizare

Mai precis, facilitatea a fost disponibilă în perioada noiembrie – decembrie 2010, în baza OUG 94/2010, și în perioada octombrie 2016 – decembrie 2018, în baza Legii 186/2016.

Vârsta de pensionare și stagiul complet de pensionare sunt condiții ce trebuie îndeplinite pentru ieșirea la pensie la limită de vârstă. Ținând cont de faptul că un pensionar îndeplinește deja aceste condiții, nu mai poate contribui pentru a-și completa stagiul de cotizare.

Apoi, în ceea ce privește majorarea veniturilor din pensie, vorbim de două situații diferite: de persoane care sunt deja la pensie și pentru care aceasta este singura sursă de venit și de persoane care sunt la pensie, dar mai câștigă bani și din alte activități.

Legea nr. 263/2010 permite în prezent cumularea cu pensia pentru limită de vârstă a veniturilor obținute atât din activități dependente, cât și din activități independente, indiferent de mărimea acestor venituri. În cazul celorlate tipuri de pensii (pensia anticipată, anticipată parțială, de invaliditate sau de urmaș), veniturile în plus pe care legea le permite sunt limitate.

Așadar, pensionarii care obțin venituri suplimentare, în condițiile prevăzute de lege pentru categoria de pensie pe care o primesc, plătesc, oricum, pe lânga celelalte taxe, și contribuția la sistemul public de pensii. Pentru pensionarii care nu au alte venituri, legea nu prevede o astfel de posibilitate.

De altfel, OUG nr. 163/2020, care stabilește modul în care se poate cumpăra vechime în muncă, prevede, printre alte condiții, și pe aceea că pot beneficia de acest tip de contract persoanele care nu au calitatea de pensionar. Deci, pensionarii nu pot face plata contribuției suplimentare prin contract de asigurat. /www.alba24.ro

Partajează această știre

Lasă un răspuns