Siguranța rutieră – o prioritate pentru polițiștii hunedoreni

Polițiștii hunedoreni desfășoară, în această perioadă, în paralel cu activitățile de prevenire și combatere a principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, o serie de activități de informare a conducătorilor auto cu privire la noile modificări legislative aduse în materie penală.

Recent, prin promulgarea Legii nr. 213 din 2023 pentru modificarea Codului Penal a fost adusă o modificare a articolului 91 din Codul Penal, care prevede că: ”(3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.

Astfel, conducătorul auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente rutiere grave, prin depistarea conducătorilor auto care se află sub influența alcoolului sau a altor substanțe reprezintă o prioritate pentru polițiștii hunedoreni, zilnic desfășurându-se activități în acest sens.

Urmare analizării datelor existente în evidența Serviciului Rutier, a rezultat faptul că în primul semestru al acestui an (01.01-30.06.2023) pe drumurile deschise traficului rutier din județul Hunedoara s-au produs 36 de accidente grave de circulație având consecință decesul a 11 persoane și rănirea gravă a alor 26 de persoane.

Comparativ cu perioada similară a anului 2022, se constată faptul că:

  • numărul accidentelor grave scade cu 3 (36/39);
  • numărul persoanelor decedate scade cu 2 (11/13);
  • numărul persoanelor rănite grav scade cu 7 (26/33).

Principalele cauze generatoare ale accidentelor rutiere grave înregistrate în perioada supusă analizei sunt reprezentate de:

1.viteza neadaptată/nelegală: 9 accidente grave, soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a 8 persoane (25% din total);

2. neacordarea priorității de trecere altor vehicule: 5 accidente grave, soldate cu două persoane decedate și 3 persoane rănite grav (14% din total);

3. traversare neregulamentară a străzii de către pietoni: 4 accidente grave, soldate cu decesul unei persoane și rănirea agravă a 3 persoane (11% din total);

4. abateri bicicliști: 4 accidente grave, soldate cu rănirea gravă a 4 persoane (11% din total).

În primele 6 luni ale acestui an, polițiștii rutieri au organizat 511 acțiuni din care: 34 acțiuni au fost organizate pe linia combaterii nerespectării regulilor de circulație de către pietoni, 169 de acțiuni pentru impunerea respectării regimului de viteză legal stabilit, 22 de acțiuni pentru combaterea neacordării priorității de trecere vehiculelor, 28 de acțiuni au vizat combaterea nerespectării regulilor privind depășirea, iar 62 de acțiuni au urmărit combaterea conducerii sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive.

Cu ocazia activităților specifice întreprinse în teren, polițiștii rutieri au aplicat 15.258 de sancțiuni contravenționalepentru nerespectarea legislației rutiere reglementate de O.U.G.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, cu modificările și completările ulterioare .

De asemenea, au fost reținute în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule 1.130 de permise de conducere și au fost constatate 425 de infracțiuni, din care 249 contra siguranței circulației pe drumurile publice.

  •  

Polițiștii vă recomandă:

Nu urcați la volan dacă ați consumat băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive ori dacă nu dețineți permis de conducere.

Consumul de alcool poate afecta condusul autovehiculului prin faptul ca acesta cauzează:

•  deficiențe de vedere;

•        încetinirea reflexelor;

•        reducerea concentrării și a vigilenței;

•        crearea unei stări de relaxare și somnolență, ceea ce te poate determina să adormi la volan;

Nu vă puneți viața în pericol urcându-vă în autovehicule conduse de persoane care nu dețin permis de conducere, aflate sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, poliţiştii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să adapteze permanent viteza la condițiile de drum și să se informeze cu privire la condițiile meteo și la tronsoanele de drum pe care le vor parcurge. Conduceți cu prudență, măriți distanţa de siguranţă în mers, adaptați permanent viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și nu vă angajați în efectuarea de manevre riscante.

În condiţiile unui trafic aglomerat, condiţiile meteo nefavorabile pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile! Nu vă angajaţi în depăşirea de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate şi efectuați fiecare manevră în trafic, numai după o temeinică asigurare.

Pietonii sunt rugaţi să îşi ia toate măsuri de precauţie pentru a fi siguri că sunt observaţi în trafic de către şoferi. Totodată, îi sfătuim să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă prin locurile permise, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi! Informații actualizate despre situația traficului găsiți pe site-ul oficial al Poliției Române, la secțiunea Infotrafic.

Partajează această știre

Lasă un răspuns