Este perceput ca unul din cei mai iubiți sfinți ai creştinătăţii. Popularitatea de care se bucură se datorează, în primul rând, generozității sale față de cei săraci și nevoiași. Sărbătorit în fiecare an la 6 decembrie, Sfântul Ierarh Nicolae este cunoscut, în tradiția românească și sub numele de Moș Nicolae.
Sfântul Ierarh Nicolae, arhiepiscopul Mirei Lichiei
S-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. După moartea părinților săi, care l-au învățat tainele credinţei în Iisus fiul lui Dumnezeu, şi-a împărţit averea săracilor şi a întemeiat Mănăstirea Sionului, de lângă Mira, Turcia. A trăit în post şi rugăciune, fiind un exemplu pentru semeni. Înălţat Arhiepiscop al Mirelor Lichiei, Sfântul s-a dovedit a fi un părinte bun și înţelept, care dăruia lumină şi har credincioşilor. În timpul prigoanelor împăratului Diocleţian împotriva creştinilor, Sfântul este aruncat în temniţă, dar și de acolo vorbea poporului despre Legea lui Dumnezeu. A fost eliberat după urcarea pe tron a Sfântului Constantin. A plecat la Dumnezeu în ziua de 6 decembrie, dată la care este şi sărbătorit. A fost înmormântat în mănăstirea Sionului. Moaştele Sfântului Nicolae se află la Bari (Italia), unde credincioşii din întreaga lume se închină şi se roagă pentru ocrotire şi vindecarea de boli.
Sfântul Nicolae
Era considerat sfânt încă din timpul vieții, datorită minunilor pe care le săvârșea. El a salvat cetatea Mira de la foamete, dar şi sufletele a două fete ce ar fi urmat să-şi scoată familia din sărăcie dând cinstea pe desfrânare. Prin rugăciune, Sfântul a salvat de la naufragiu marinarii de pe o corabie. De atunci, marinarii îl cinstesc și-l consideră ocrotitorul lor. De asemenea, se spune că el a izbăvit de la moarte pe trei bărbaţi năpăstuiţi pe nedrept. Fiind închiși pe nedrept, aceştia au aflat de timpul când aveau să fie omorâţi şi au chemat pe sfânt în ajutor. Astfel că, Sfântul Nicolae, cel grabnic spre ajutor şi gata spre apărare, s-a arătat în vis împăratului şi eparhului; pe eparh l-a mustrat pentru că a defăimat împăratului pe cei trei bărbaţi, iar împăratului i-a arătat şi i-a dovedit că bărbaţii aceia sunt nevinovaţi. Sfântul Nicolae, chiar și după moartea sa vine în ajutorul celor ce au nevoie de el și-i izbăvește de tot felul de primejdii.
Moș Nicolae
Sosește pe la noi în noaptea de cinci spre șase decembrie a fiecărui an, pentru a aduce daruri copiilor. Se spune că el privește pe geam și vede copiii care dorm sau care au fost cuminți și le pune în ghetuțe daruri. Pe cei leneşi şi neascultători, Moşul îi avertizează, lăsându-le câte o nuieluşă. Tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul “a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit. Sfântul Nicolae a ştiut că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi. Moş Nicolae nu uită pe nimeni şi toţi membrii familiei sunt răsplătiţi. În unele locuri, copiii lasă moşului din mâncarea lor preferată, ca să-i ierte pentru că nu au fost cuminţi.
Credințe, tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae
Despre Sfântul Nicolae se spune că apare pe un cal alb, făcându-se aluzie la zăpezile din decembrie, și păzeşte soarele, care încearcă să se refugieze pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte, pentru a lăsa lumea fără lumină şi căldură. El stăpâneşte apele, fiind patron al corăbierilor pe care îi scapă de la înec, apără soldații în război, motiv pentru care aceştia îl invocă în timpul luptelor, ajută văduvele, orfanii şi fetele sărace, care vor să se mărite.
De asemenea, se crede că în nopțile sfinte de sărbători, cerurile se deschid timp de o secundă, iar Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.
Tot în Noaptea de Sfântul Nicolae, fetele se folosesc de anumite ritualuri, pentru a-şi afla viitorul. În unele zone din țară, ele se adună şi fac plăcinte, iar seara vin feciorii, apoi se încinge petrecerea. Există obiceiul de a se pune în apă, crenguţe de pomi fructiferi, care să înflorească de Anul Nou. Înflorirea ramurilor prezice cât de îmbelşugat sau sărac va fi anul viitor.
Tot în această noapte se fac şi slujbe pentru cei care şi-au aflat sfârşitul în mod năpraznic.
“La mulţi ani”! tuturor celor care poartă numele Sfântului Nicolae
http://traditii-superstitii.ro/