Serbările Naționale de la Țebea- fără spectacol folcloric

Câteva sute de persoane sunt așteptate duminică, în localitatea Ţebea, la manifestările comemorative dedicate împlinirii a 149 de ani de la moartea Eroului Naţional Avram Iancu, organizatorii insistând pe respectarea măsurilor de protecţie sanitară pentru prevenirea infecţiei cu SARS-CoV-2.

Din acest motiv, evenimentul va include doar un ceremonial religios și depuneri de coroane de flori, spectacolul tradițional de folclor și târgul meșterilor fiind anulate. Cu toate acestea, la Țebea și-au anunțat prezența mai mulți politicieni, dar și oameni care s-au implicat în recunoașterea meritelor lui Avram Iancu. Este și cazul scriitorului Laurean Stănchescu, inițiatorul și continuatorul, vreme de 11 ani, a Marșului Avram Iancu, din localitatea Vidra până la Țebea.

Mai trebuie scris că, parcă din voia lui Dumnezeu, în Gorunul lui Horea a răsărit anul acesta un vlăstar de stejar, menit să arate continuitatea și forța românilor din Țara Zarandului.


Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moţi înstăriţi din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluţia de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntaşii intelectualităţii româneşti transilvănene luptătoare pentru emancipare socială şi naţională.

A fost unul dintre iniţiatorii şi organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai şi 15-23 septembrie 1848 şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.

Avram Iancu a murit la 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş şi trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, lângă Gorunul lui Horea. (Foto: arhivă)

Partajează această știre

Lasă un răspuns