Secrete ale cetăţilor dacice

Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei ascund încă secrete. Una dintre cele mai importante descoperiri arheologice ale anului trecut a avut loc tocmai în una din aceste cetăţi.

Vestigiile unui templu necunoscut până în prezent au fost aduse la lumină în cetatea dacică de la Costeşti-Cetăţuie. Aceasta este una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din sit, în ultimii o sută de ani. Descoperirea a fost anunţată în preajma Zilei Patrimoniului Mondial UNESCO din România, ce a fost sărbătorită în 16 noiembrie.

Descoperirea primelor vestigii ale tempului de la Costeşti a fost făcută în cadrul campaniei de săpături arheologice din anul 2024, finanţată de CJ Hunedoara şi Ministerul Culturii şi deschide o nouă perspectivă asupra construcţiilor cu destinaţie religioasă din această cetate dacică.

În ultima parte a campaniei de săpături, au fost descoperite „in situ” două baze de calcar ale unui templu necunoscut cercetătorilor. Vestigiile noului edificiu au fost identificate pe una dintre terasele din partea sud-vestică a dealului, în locul numit Mălăişte, străbătut de drumul antic.

Descoperirea va contribui, cu siguranţă la o mai bună înţelegere a civilizaţiei dacice şi a interacţiunilor sale cu celelalte civilizaţii europene contemporane, spun specialiştii.

Potrivit acestpra, în următorii ani cercetările arheologice vor fi extinse pentru a documenta planimetria templului, cronologia sa, tehnica de construcţie şi pentru a obţine informaţii cu privire la activităţile desfăşurate în perimetrul său.

Cercetările arheologice din campania 2024 s-au desfăşurat sub egida Universităţii Babeş-Bolyai (Facultatea de Istorie şi Filosofie) şi au fost finanţate de Ministerul Culturii şi Consiliul Judeţean Hunedoara, în cadrul unui parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane şi Muzeul Judeţean Mureş.

Partajează această știre

Lasă un răspuns