Seceta prelungită din acest an a influenţat negativ producţia de miere obţinută de apicultorii din judeţul Hunedoara, în unele cazuri pierderile ajungând până la 50 % din ceea ce se realiza într-un an normal, potrivit aprecierilor Asociaţiei Crescătorilor de Albine (ACA) Hunedoara.
„Seceta din acest an a influenţat culesul albinelor și s-a reflectat asupra producţiei de miere. Producţia de miere s-a diminuat, este foarte greu de spus cu cât, dar apreciez că la unii apicultori cantitatea de miere a scăzut chiar şi cu 50%. La distanţe de câteva zeci de kilometri, unii apicultori au obţinut ceva miere, iar alţii nu au făcut nimic. Este foarte greu de dat o cifră reală, dar, în linii mari, cam ştim şi cam la această valoare ajungem”, a declarat vicepreşedintele ACA Hunedoara, Tiberiu Korb.
Potrivit acestuia, primele probleme au apărut la producţia de miere de salcâm, unde cantităţile obţinute au fost slabe, apicultorii care nu au mers în pastoral înregistrând cele mai mari pierderi. Dificultăţi au fost şi în zona de munte, din cauza urşilor, dar şi la floarea soarelui.
„La culesul pentru mierea de tei – în Hunedoara pe Valea Mureşului, iar în Caraş Severin în zona Bocşa, doar cei care au mers în zona Bocşa au reuşit să obţină o cantitate mică de miere. La munte, apicultorii nu mai prea merg de frica urşilor şi a drumurilor proaste. Sunt vreo doi care au realizat ceva, în rest nu a făcut nimeni, nimic. Culesul principal, la floarea soarelui, unde se făceau producţii destul de mari, (…) apicultorii care au nimerit în zone în care nu a plouat defel abia au reuşit să-şi asigure mâncarea pentru iarnă la stupi”, a arătat reprezentantul stuparilor hunedoreni.
În opinia vicepreşedintelui ACA Hunedoara, pentru ca activitatea din apicultură să poată continua în condiţii normale în cursul anului viitor, este nevoie de ajutorul statului prin aşa-numitele ajutoare de minimis acordate pe familia de albine.
„Ca o concluzie, cheltuielile cu pastoralul nu reuşesc să fie acoperite veniturile din producţia de miere. Acolo este problema principală. Sunt mulţi apicultori care sunt pe minus. Am sesizat instituţiile abilitate ale statului pentru acordarea, şi în acest an, a unui ajutor de minimis de 25-30 de lei pe familie de albine. Ar fi foarte binevenit. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla, în viitor”, a spus Tiberiu Korb.
El a atrasa atenţia apicultorilor că din cauza schimbării climei şi secetei, culesul s-a încheiat cu o lună mai devreme. Din acest motiv, trebuie începute hrănirile de stimulare, în cantităţi mici, pentru ca matca să depună ouă în continuare şi să poată fi pregătit stupul pentru iarnă. De asemenea, nu trebuie neglijate tratamentele împotriva dăunătorilor.