Şcolile profesionale revin în atenţia angajatorilor

Numărul locurilor pentru viitorul an şcolar s-a dublat.

Circa 60.000 de locuri vor fi alocate în anul şcolar 2019-2020 pentru elevii care doresc să urmeze o şcoală profesională, cifrele de şcolarizare fiind stabilite în funcţie de solicitările venite din mediul economic, a anunţat, la Deva, ministrul Educaţiei Naţionale, Ecaterina Andronescu.

În opinia ministrului, părinţii şi elevii ar trebui să-şi evalueze corect şansele în ceea ce priveşte continuarea studiilor la liceu- având în vedere şi examenul de Bacalaureat, sau finalizarea unei noi etape de pregătire într-o şcoală profesională. În acest context, ministrul Educaţiei a remarcat faptul că doar un sfert dintre absolvenţii liceelor tehnologice au reuşit să promoveze examenul de bacalaureat, ceea ce arată felul în care aceştia fac faţă rigorilor dintr-un liceu.

„Din constatările pe care nu le avem numai din rezultatele examenului de Bacalaureat de anul trecut, ci de ani de zile, am putea să spunem că absolvenţii liceelor tehnologice reuşesc să promoveze examenul de bacalaureat între 0 şi 25%. Ca urmare, suntem în această situaţie în care realitatea ne arată că o parte din elevii care merg spre liceu nu fac faţă rigorilor învăţământului liceal. Şi atunci, cred că este mai potrivit pentru noi şi pentru părinţii lor şi pentru viitorul lor, să le spunem că sunt mai potriviţi pentru o activitate care înseamnă şi o meserie”, a spus Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că a există un interes al mediului economic faţă de şcolile profesionale, în special cele de tip dual, menţionând că este nevoie şi de o schimbare a mentalităţii părinţilor faţă de această formă de pregătire.

De asemenea, Ecaterina Andronescu a apreciat că ar trebui ca, în viitor, toate şcolile profesionale să funcţioneze în sistemul dual, acesta urmând să fie extins ulterior la nivelul liceelor tehnologice, dar şi în mediul universitar.

Anul trecut, din cei 142.000 de absolvenţi de clasa a opta, 31.000 au intrat în învăţământul profesional, iar restul au urmat filierele diferitelor licee, inclusiv cele tehnologice.

Partajează această știre

Lasă un răspuns