• Timp de 50 de ani, clădirile școlii nu au mai fost reabilitate
La Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” Deva, proiectul pe fonduri europene presupune lucrări de reabilitare și modernizare a celor trei corpuri de clădire: corpul de clădire pentru învățământul primar, cel pentru învățământul gimnazial și la sala de sport.
Lucrările la corpul de clădire în care funcționează învățământul gimnazial sunt realizate aproape în totalitate. La etajele 1 și 2 a fost montat mobilierul în sălile de clasă, profesorale și laboratoare și se lucrează încă la instalarea mobilierului și a altor dotări necesare sălilor de clasă la parter.
În grupurile sanitare au fost montate deja lavoarele, bateriile, uscătoarele de mâini cu senzori, dozatoare de săpun, vase de toaletă, pisoare iar pe holuri fântâni cu apă potabilă.
Corpul de clădire destinat învățământului primar este finalizat atât la exterior cât și la interior. Sălile de clasă, cancelaria, săli profesorale și laboratoare au fost deja dotate cu mobilier. Pe elevi îi așteaptă în clase table interactive, table școlare, videoproiectoare.
La centralele termice s-au făcut probe și sunt funcționale.
La sala de sport și vestiare lucrările au avansat. Se lucrează la finisaje (glet, zugrăveli lavabile) și se montează grilele de ventilație.
Se montează gresia și faianța în partea de vestiare.
A început și instalarea prizelor, întrerupătoarelor, corpurilor de iluminat.
În ceea ce privește partea de curenți slabi se montează prizele de date.
În paralel, constructorul lucrează și la realizarea iluminatului de siguranță și a instalațiilor termice.
La exterior, atunci când vremea o va permite se vor continua lucrările care mai sunt necesare: pavajul aleilor pietonale, montaj sistem de irigare a zonelor verzi, rulourile de iarbă (gazon), băncile și coșurile de gunoi.
Lucrările de pe șantier sunt monitorizate constant de echipa de proiect.
Această şcoală a fost construită în 1969 (clădirea şcolii primare), respectiv în 1972 (clădirea şcolii gimnaziale) – şi de atunci, timp de peste 50 de ani, aceste clădiri nu au mai fost reabilitate!
Însă la finalul acestei investiții, elevii și profesorii se vor bucura de o școală la standarde europene.
,,Condițiile în care învață elevii noștri sunt importante pentru administrația publică locală. Vom continua să accesăm fonduri europene pentru modernizarea unităților de învățământ devene și dotarea acestora cu echipamente didactice performante.
Investiția în copiii noștri, reprezintă investiția în viitorul comunității și a societății românești”, a declarat Nicolae-Florin Oancea, primarul municipiului Deva.
Scopul final al acestui proiect pe fonduri europene este reabilitarea şi modernizarea spaţiilor destinate procesului educaţional precum şi dotarea acestora cu echipamente didactice specifice învăţământului din ciclul primar și gimnazial.