Școala de vară ArheoArhitectura în Cetățile dacice din Munții Orăștiei

Proiectul realizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara este unul menit să-i familiarizeze pe viitorii absolvenți ai specializărilor Arheologie și Arhitectură cu vestigiile existente în două dintre cetățile dacice, care au jucat un rol important în cadrul Regatului Dac de la Burebista la Decebal.

Totodată, școala de vară are și rolul de a-i determina pe tinerii specialiști să abordeze și să trateze interdisciplinar cercetarea, conservarea și valorificarea monumentelor istorice. De altfel, participanții la școala de vară spun că arheologia și arhitectura, două domenii aparent distincte, se completează perfect în cadrul proiectelor de acest gen.

Programul este găzduit atât de cetățile dacice de la Costești și Sarmizegetusa Regia, aflate în administrarea Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică a județului Hunedoara, cât și de Baza Didactică, Arheologică şi de Cercetări Interdisciplinare „Hadrian Daicoviciu” – Grădiştea de Munte a Universităţii Babeş-Bolyai.

Până în data de 18 iulie, studenții de la cele două specializări desfășoară o serie de activități specifice domeniilor lor de studiu. Școala de vară cuprinde atât module practice desfășurate în cele două situri, cât și teoretice (prelegeri și dezbateri). Această experiență este gândită în așa fel încât să îi ajute pe viitorii specialiști să își fixeze și să își completeze cunoștințele, însă, partea cea mai atractivă este aceea că pot participa direct la organizarea unor evenimente privitoare la protejarea, conservarea şi promovarea monumentelor antice din Munţii Orăştiei.

Evenimentul este organizat de către Institutul Naţional al Patrimoniului, Universitatea Babeș-Bolyai (Facultatea de Istorie și Filosofie) Cluj-Napoca și Asociaţia Monumentum, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei și Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane.

Cetățile dacice, material de studiu

Ansamblul „Cetățile dacice din munții Orăștiei” este inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Cele șase cetăți care compun ansamblul fortificat, dintre care cinci sunt pe teritoriul județului Hunedoara și a șasea în județul Alba, au fost ridicate în sec. I a. Chr și sec. I p. Chr. Acestea reprezintă nucleul Regatului Dac din perioada domniei lui Burebista până la Decebal și, prin monumentalitatea lor și artefactele descoperite, ne dezvăluie gradul ridicat atins de civilizația dacică din acea perioadă. Ansamblul unic în spațiul dacic este format dintr-un sistem complex de fortificații, temple și locuințe monumentale, precum și așezări civile dispuse pe terase antropice, capitala religioasă, politică și economică a Regatului Dac, fiind plasată la Sarmizegetusa Regia.

Cetatea de la Costești-Cetățuie

Primele săpături arheologice în așezarea de la Costești au avut loc în 1924. Cetatea Costeşti este considerată de specialiști drept cea mai veche aşezare dacică din Munţii Orăştiei, ridicată în vremea regelui Burebista, undeva între sec II a.Chr și începutul sec. I a.Chr. Cetatea situată pe dealul Cetățuia (561m), pe malul stâng al apei Grădiștii, oferea la nord o bună vizibilitate spre valea Mureșului.

A servit ca fort militar, dar și ca reședință pentru căpeteniile dace, fiind devastată în anii războaielor de cucerire a Daciei de către romani. Mai multe dintre construcţiile sale – cele două turnuri locuinţă, bastioane, patru sanctuare, ruinele unei cisterne de apă, ziduri de sprijin – sunt vizibile şi în prezent, deşi s-au degradatși au fost chiar vandalizate. Totuşi, cetatea a rămas, în ansamblul ei, un loc conservat primar care oferă numeroase indicii despre modul de viaţă al strămoşilor noştri.

De curând, turnul-locuință nr. 2 este beneficiarul unei importante lucrări de protecție, care reprezintă prima etapă a unui proiect mai amplu de punere în siguranță și conservare. Structura contemporană, care înlocuiește fosta învelitoare de tablă, a fost realizată de către Ambulanța pentru Monumente, la inițiativa Institutului Național al Patrimoniului, care a conceput și proiectul tehnic.

Lucrările derulate pe parcursul mai multor luni au beneficiat de implicarea directă a colectivului de cercetare din Munții Orăștiei și de sprijinul Universității Babeș-Bolyai,Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei,Consiliului Județean Hunedoara, prin Serviciul de Administrare a Cetăților Dacice, din cadrul Direcției Generale de Administrare Monumente și Promovare Turistică Hunedoara, precum și al Primăriei Comunei Orăștioara de Sus.

Sarmizegetusa Regia, capitala Regatului Dac

Este unul dintre cele mai cunoscute și vizitate situri de la noi din țară. Drumul modernizat până la baza Dealului Grădiștii a asigurat deschiderea zonei pentru turism, iar capitala antică a căpătat dintr-o dată o mare vizibilitate, numărul vizitatorilor fiind în creștere de la an la an.

Capitala antică este formată din trei părți principale: fortificația, zona sacră și cartierele civile de vest și est. Dacii au amenajat peste 260 de terase, unele susținute de ziduri de sprijin din blocuri de piatră fasonată, cele mai multe pe partea sud-estică a Dealului Grădiștii. Unele dintre terasele amenajate de mâna omului au o suprafață considerabilă, de exemplu terasa a XI ocupă aproape un hectar, pe când alte terase, în principal din zona cartierelor civile, au doar câțiva metri pătrați.

Sarmizegetusa Regia se remarcă prin monumentalitatea arhitecturii religioase, dar și prin suprafața generoasă ocupată de fortificație. Lungimea zidurilor care barau accesul spre zona sacră măsoară circa un kilometru, și înglobează în interiorul lor circa 10.000 mp de teren. Zidurile de inspirație elenistică au 3 metri grosime, fiind ridicate din blocuri de calcar fasonate, dispuse pe două rânduri, umplute la mijloc cu un amestec de pământ și piatră spartă, și legate prin bârne de lemn transversale.    

Alături de temple, altarul de andezit, element unicat în lumea dacică, atrage, în egală măsură, atenția specialiștilor, dar și a vizitatorilor.

Cetăţile dacice păstrează vestigii antice preţioase, monumente unice, iar împrejurimile sunt spectaculoase. Zona este atractivă atât pentru cercetători, cât și pentru pasionații de istorie sau pasionații de drumeții interesați să afle lucruri noi despre civilizația dacică, dar să descopere și frumusețile de acum ale acestor locuri.

Partajează această știre

Lasă un răspuns