Scenarii periculoase, antrenamente spectaculoase și scopuri îndeplinite pentru scafandrii IGSU

Pentru că intervențiile în mediul acvatic se numără printre cele mai dificile și mai solicitante, scafandrii brevetați ai IGSU se antrenează continuu, indiferent de anotimp sau de temperatura apei.

Un astfel de antrenament a avut loc în perioada 02 – 07 octombrie a.c., pe lacul de acumulare Cinciș.

Scafandrii din cadrul ISU Hunedoara, ISU Alba, ISU Cluj, ISU Arad, ISU Timiș, ISU Bihor, ISU Dolj, ISU Constanța și ai Centrului de Antrenament al Scafandrilor de Intervenție Constanța s-au antrenat pentru căutarea, recuperarea și salvarea persoanelor din mediul acvatic, atât pe timp de zi, cât și noaptea, pe ploaie, în condiții meteorologice des schimbătoare, pentru a-și perfecționa deprinderile, modul de intervenție și timpul de răspuns.

Faptul că la această pregătire s-a participat pe grupuri de județe, a permis testarea modului de cooperare dintre scafandrii, verificarea funcționării și compatibilității echipamentelor de scufundare și coordonarea eficientă a intervențiilor în comun.

S-au simulat de asemenea, căutarea victimelor în lac, extragerea din apă pe un plan înclinat până la mal, dar și extragerea cu ajutorul unui sistem de tiroliană, în timp ce un echipaj canin din cadrul ISU Hunedoara a luat urma unei victime rătăcite într-o zonă limitrofă, stâncoasă, a lacului.

Joi, 06 octombrie, la antrenament s-au alăturat și scafandrii din cadrul Salavamont Hunedoara, pentru că orice transfer de experiență între salvatori este bine venit și întărește încrederea în misiunile comune care dau întotdeauna rezultate.

La sfârșitul antrenamentului, scopul principal, acela de a dezvolta și perfecționa lucrul în echipă, a fost atins. Scafandrii, alpiniști și echipaje canine, cu toții au dovedit că nimic nu le va sta în cale pentru a gestiona cu profesionalism și cu implicare maximă orice misiune le va fi încredințată.

Subprefectul județului Hunedoara, domnul Lorincz SZELL, prezent la unul dintre antrenamente, le-a transmis felicitări participanților pentru seriozitatea și devotamentul cu care intervin de fiecare dată când trebuie să-și salveze semenii, subliniind ideea că astfel de activități comune vor îmbunătăți cu siguranță cadrul operațional pentru situații de urgență.

Partajează această știre

Lasă un răspuns