Într-un comunicat de presă transmis de către Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia se arată că,, pe rolul acestuia este înregistrat dosarul penal nr. 222/P/2021 în care se efectuează urmărirea penală față de șapte suspecți cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de înşelăciune prev. de art. 244 alin. 1 şi alin. 2 C.pen. şi desfăşurarea, fără drept, de activităţi dintre cele prevăzute de art. 5 alin 1, precum şi începerea desfăşurării activităţilor specifice unei instituţii de credit fără a obţine autorizaţia potrivit prevederilor art. 10 alin 1, prev. de art. 410 alin. 1 din O.U.G. nr. 99/2006.
În data de 13.04.2021 s-au efectuat percheziții domiciliare la cinci locații de pe raza municipiului Brad și comunei Crișcior, Jud. Hunedoara, cu sprijinul organelor de cercetare penală din cadrul IPJ Hunedoara şi Poliției Municipiului Brad-Biroul de Investigații Criminale. Activitatea de urmărire penală vizează cercetarea împrejurărilor organizării unui joc piramidal, contrar dispoziţiilor legale, ce presupune activităţi precum: racolarea unui număr cât mai mare de membrii, convingerea acestora să cotizeze cu o anumită sumă de bani, promisiunea primirii unei sume mult mai mari, după cotizare, sub condiţia racolării altor persoane în schema piramidală. În realitate, sumele de bani erau distribuite discreționar, în principal în favoarea persoanelor fizice ce au conceput jocul de tip piramidal.
Efectuarea în continuare a urmăririi penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probațiunii, activitate ce nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție,,
Potrivit informațiilor pe care le deținem este vorba de persoane care au responsabilități sau lucrează în administrația publică sau în mediul privat. Se estimează că numărul celor care au depus banii, în acest joc de tip Caritas se ridică la peste 1000 de persoane , fiecare dintre aceștia depunând sume de circa 2000 de lei.