Marcăm, astăzi, Ziua Mondială a Sănătății, un bun prilej pentru a face un scurt bilanț al activităților care contribuie la o stare de sănătate mai bună a hunedorenilor, dar și pentru reafirmarea angajamentului nostru de a pune sănătatea pe primul loc.
Am spus de nenumărate ori că nimic nu este prea mult sau prea scump atunci când ne referim la investițiile în sănătate. Mă bucur că, în această primăvară, a avut loc recepția finală a lucrărilor de reparații capitale demarate în 2009, la Spitalul Județean de Urgență din Deva. Astăzi, spitalul este reabilitat complet, modernizat și dotat cu aparatură medicală performantă, așa cum întâlnim în marile clinici universitare. Avem un compartiment pentru tratarea pacienților cardiaci critici dotat cu un angiograf de ultimă generație care creează premisele unui act medical de nivel înalt. Avem o secție nouă destinată spitalizărilor de zi care, acum, deservește provizoriu Unitatea de Primiri Urgențe. Avem o secție de Pediatrie extrem de prietenoasă cu micuții pacienți cum rar veți întâlni în alte spitale județene. Și lista realizărilor în cadrul acestui amplu proiect finanțat de Ministerul Sănătății poate continua.
Sigur, există încă șantiere la SJU Deva. În baza a două proiecte finanțate din fonduri europene, extindem, modernizăm și dotăm Unitatea de Primiri Urgențe. Tot cu fonduri europene, modernizăm și dotăm la stanarde europene Laboratorul de Radiologie. Aceste dotări se adaugă la cele deja realizate, între care se numără și achiziția aparatului de tip RMN. Din fondurile proprii ale Consiliului Județean Hunedoara avem în vedere extinderea și etajarea viitoarei secții UPU – alocat activității administrative, extinderea blocului operator, montarea unui ascensor la secția de Boli infecțioase și amenajarea unui cabinet de expertiză medicală.
Avem în vedere modernizarea și dotarea obiectivului laborator recuperare, medicină fizică și balneologie (baza de tratament) Baia Sărată și dotarea Secției Obstetrică – Ginecologie, în acest sens am depus cereri de finanțare la Compania Națională de Investiții. Reabilitarea secției Baia Sărată se va realiza cu fonduri obținute prin Planul Național de Redresare și Reziliență. SJU Deva va avea și o secție de Radioterapie pentru ca pacienții din județ să nu mai fie nevoiți să facă zeci de drumuri la spitalele și clinicile din marile centre universitare.
Tot prin PNRR vom reabilita clădirea vechii secții de Pediatrie, care va deveni sediu al extensiei din Deva a Facultății de Asistență Medicală Generală a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara. De asemenea, am obținut o finanțare consistentă prin PNRR pentru proiectul „Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești – Ambulatoriul Integrat din cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva”.
La cele două sanatorii de pneumoftiziologie de la Brad și Geoagiu, avem ample lucrări finalizate sau în curs de finalizare care vizează creșterea siguranței pacienților. Ne preocupă în mod deosebit reducerea numărului de infecții nosocomiale în toate unitățile medicale din subordine.
Închei cu un proiect la care țin foarte mult, asistența medicală oferită prin Asociația Salvital a cărei activitate este susținută financiar de Consiliul Județean Hunedoara. Telemedicina și teleconsultațiile ajung în zone greu accesibile ale județului, dar și în celelalte zone unde solicitările sunt foarte mari. Am văzut câteva sute din miile de pacienți care au beneficiat de aceste consultații și am convingerea că prin aceste acțiuni mulți hunedoreni au șansa de a trata din timp afecțiuni pe care, poate, nu știu că le au.
Sănătatea hunedorenilor este o prioritate pentru mine și pentru echipa de la Consiliul Județean Hunedoara!
În final, transmit întregului personal medical de la unitățile din subordine și din întreg județul, gândul meu de aleasă prețuire alături de urări de sănătate și putere pentru a împlini această nobilă profesie!
La mulți ani cu sănătate!
Laurenţiu Nistor
Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara