.

Salonul Hunedorean al Cărţii: Oameni de valoare premiaţi la Gala de Excelenţă Accent Media

Peste 80 de edituri, sute de titluri şi multe lansări de carte, aceasta este oferta din acest an a Salonului Hunedorean al Cărţii, o manifestare de prestigiu organizată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara.

Oferta de carte este dintre cele mai bogate la acest Salon, în condiţiile în care editurile au trecut cu greu prin perioada celor doi ani de pandemie, într-o societate în care lectura este încurajată mai degrabă prin clipuri la televizor, decât prin subvenţii dedicate special celor care cumpără carte.

„Salonul Hunedorean al Cărții este evenimentul cultural pe care biblioteca județeană îl pregătește din timp, cu mult profesionalism, cu drag și respect față de cititorii fideli, față de toți prietenii cărții, față de oaspeții noștri: scriitori, edituri, librari. (…) Cum am spus de multe ori, editurile sunt sufletul unui salon de carte, ele sunt cele care ne aduc noutățile în materie editorială, ele ne oferă un tablou al pieței de carte din România”, a spus, cu prilejul deschiderii manifestării, managerul Bibliotecii Judeţene Hunedoara-Deva, Sebastian Bara.

O mare bucurie a prilejuit şi reluarea Galei de Excelenţă organizată de Compania de presă şi tipărituri Accent Media, care editează şi săptămânalul pe care îl citiţi acum. Ajunsă la ediţia a şaptea, Gala de Excelenţă s-a remarcat, an de an, prin promovarea unor oameni de valoare ai judeţului Hunedoara şi nu numai. Este şi cazul manifestării organizate în ziua deschiderii Salonului, când zece personalităţi au fost premiate într-un cadru festiv.

Prezent la Deva pentru a-şi lansa mai multe volume, istoricul, profesorul şi diplomatul Adrian Cioroianu, a acceptat să facă parte din galeria oamenilor pe care echipa Accent Media îi preţuieşte în mod deosebit. Managerul Bibliotecii Naţionale a României, fost ministru de Externe, omul de cultură de o înaltă calitate morală şi profesională, este un prieten al judeţului Hunedoara, domnia sa fiind prezent la mai multe evenimente culturale organizate în această parte de ţară. De aceea, la Gala de excelenţă, Adrian Cioroianu a primit o Diplomă de excelenţă pentru promovarea României şi a culturii naţionale. Modest, ca orice om de valoare, el a remarcat prezenţa tinerilor la Salonul de Carte, în opinia sa contactul cu cartea al tinerei generaţii fiind unul extrem de important.

„Trebuie să-i încurajăm pe tineri să meargă spre biblioteci. Ei au această impresie, poate, într-un fel încurajată şi de noi, de discursul public, au impresia că pe internet găseşti toate răspunsurile la toate întrebările lumii. În biblioteci reuşeşti să-ţi formezi întrebările, pentru că doar citind cărţi, cărţile fundamentale, ajungi să gândeşti critic şi să-ţi pui întrebările care trebuie. (…) Contactul tinerilor cu cartea este esenţial pentru ziua de mâine”, a spus istoricul Adrian Cioroianu.

A fost un moment cum nu se poate mai bun pentru ca judeţul Hunedoara să arate că aici se face carte, iar rezultatele se văd în urma muncii depuse de către elevii conştiincioşi. Aşa că elevii Andreea Şoie, de la Liceul Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”, medaliată cu aur la Olimpiada Internaţională de Geografie, Alexandru Raul Todoran, de la Liceul Aurel Vlaicu din Orăştie, premiat cu medalii de aur şi argint la diverse competiţii internaţionale de informatică, şi Dragoş Coadă, medaliat de aur la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului, au fost cei care au primit aplauze la scenă deschisă din partea participanţilor la Gala de Excelenţă.

Nu în ultimul rând, Inspectoratul Şcolar Judeţean a primit o Diplomă de excelenţă pentru performanţele remarcabile obţinute de elevii din judeţul Hunedoara, dar şi pentru implicarea în organizarea în zona noastră a unor olimpiade de interes naţional.

„Aceşti elevi au muncit foarte mult pentru a-şi atinge ţelul de a fi cei mai buni. Şi-au sacrificat din timpul liber pentru a studia, însă rezultatele se văd şi se vor materializa şi în cariere frumoase, în viitor. Este o muncă de echipă, elev-profesori, şi le suntem recunoscători pentru ceea ce au izbutit”, spunea inspectorul şcolar general Maria Ştefănie.

În fiecare an, Gala de Excelenţă a premiat un editor de carte, cu toate că este foarte greu să construieşti o ierarhie. Anul acesta, organizatorii s-au gândit- şi bine au făcut, că omul potrivit pentru recunoaşterea întregii activităţi culturale este scriitoarea, poeta şi editorul Paulina Popa. Domnia sa este autorul a peste 70 de volume publicate la edituri din ţară şi străinătate, preşedinta Festivalului Internaţional de Poezie „Emia”, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi a altor asociaţii culturale. Este „Cetăţean de onoare” al municipiului Deva şi al judeţului Hunedoara. A fost distinsă cu titluri şi premii, printre care Premiul pentru literatură „Principesa Margareta”, decernat de Casa Regală a României. Iar seria premiilor poate continua pe multe pagini.

Pentru jurnalistul Alexandru Gruian organizarea unor activităţi culturale a devenit o obişnuinţă. Iniţiatorul Festivalului internaţional de operă „Opera Nights”, Alexandru Gruian este omul care se distinge prin rafinamentul cu care reuşeşte să aducă actul cultural mai aproape de publicul categorisit, câteodată nedrept, ca fiind „de provincie”. Tot el este şi autorul a peste 2.000 de reportaje filmate pentru TVR, între care Mineriadele şi corespondenţele de război din Macedonia de Nord şi Priştina. Din aceste motive, Alexandru Gruian a primit o Diplomă de excelenţă pentru originalitate şi promovarea imaginii judeţului Hunedoara.

Turismul reprezintă unul din motoarele economiei judeţului Hunedoara, după ce zona în care trăim a fost lovită puternic de restructurarea activităţii în siderurgie şi minerit. Municipiul Hunedoara a început să demonstreze că acolo unde se implică oameni de valoare, lucrurile pot evolua în bine.

Este şi cazul Complexului hotelier Werk Hunedoara, cea mai mare investiţie privată din turismul judeţului Hunedoara. Dacă se permite o parafrază, Werk este o „adevărată fabrică” (werk=fabrică, germană) de calitate în turismul românesc. Se distinge prin eleganţă, servicii la standarde impecabile. Deşi funcţionează de puţin timp, Werk a fost cotat deja pe platformele de rezervări şi de agenţiile de turism cu calificativul „excepţional”. Eforturile făcute de acţionariatul privat al companiei au fost recunoscute şi la Gala Accent Media printr-o Diplomă de excelenţă pentru profesionalism în turism.

Chiar dacă sunt voci care spun că epoca mineritului este la apus, realitatea obiectivă arată altceva. Universitatea din Petroşani, o instituţie de învăţământ superior care a ştiut să-şi adapteze programele de studii „din mers” pentru a răspunde cerinţelor de pe piaţa muncii, demonstrează că este nevoie de specialişti în minerit. Pentru că minerit nu înseamnă doar exploatările de cărbune, ci şi tunelurile de la metro, de exemplu, sau construcţia unor hidrocentrale. Activitatea prodigioasă desfăşurată în zeci de ani de profesorat i-au determinat pe organizatorii Galei de Excelenţă Accent Media să-i acorde o Diplomă de excelenţă şi respectul cuvenit prof.univ.dr. ing. Dumitru Fodor, omul care a condus destinele Universităţii Petroşani timp de 14 ani. Este omul care, în calitatea sa de profesor, a pregătit peste 50 de promoţii de ingineri în domeniul mineritului. Este autor şi coautor la peste 30 de cărţi, manuale universitare şi tratate de specialitate. A scris peste 200 de lucrări ştiinţifice. Este membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România şi membru de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România. În anul 2000 a fost distins cu Ordinul Naţional pentru Merit, în grad de Cavaler, de către Preşedinţia României. 

„Este un moment important şi mă bucur că tinerii au ales să vină la această manifestare. Olimpicii premiaţi aici sunt viitorii specialişti ai României. Ei sunt cei care poartă speranţa noastră de viitor. Îmi permit să-i felicit şi cu acest prilej”, a spus profesorul universitar Dumitru Fodor, care a premit din partea Accent Media o Diplomă de excelenţă pentru activitatea ştiinţifică şi profesională desfăşurată în domeniul mineritului.

Gala Accent Media aduce în atenţie oameni cunoscuţi, iar unii dintre ei au poveşti de viaţă extrem de interesante. Ilie Florea, sau dl. Iliuţă, cum îl cunoaşte mai toată lumea, este licenţiat în gastronomie şi industria ospitalităţii.

Putem spune că lucrează de „o viaţă” în domeniul gastronomiei şi turismului, despre care ne-a mărturisit că reprezintă visul domniei sale. De-a lungul carierei sale a reuşit să ocupe primele locuri în ţară în domeniul alimentaţiei publice. Este formator de bucătari-cofetari şi a ocupat locul secund în Cehoslovacia şi primul loc în Franţa la competiţii internaţionale de profil.

Puţini ştiu că Ilie Florea este omul care a pregătit masa pentru patru şefi de stat ai României, dar şi pentru trei preşedinţi din Europa. A făcut parte din delegaţiile României cu ocazia mai multor evenimente internaţionale, între care aderarea ţării noastre la NATO.

Pentru toate acestea, şi nu numai, Ilie Florea a primit o Diplomă de excelenţă pentru gastronomie şi profesionalism în turism.

Gala de Excelenţă a fost onorată şi de prezenţa directorului Sucursalei OTP Bank Deva, Sergiu Nicolae Mateş. Fost elev al Colegiului Naţional „Decebal” Deva, absolvent al Universităţii Babeş-Bolyai şi al Facultăţii de studii europene cu specializarea managementul instituţiilor europene, Sergiu Mateş a condus mai multe instituţii bancare din judeţ, iar acum este directorul Sucursalei OPT Deva. Este apreciat ca un profesionist în domeniul bancar, dar şi ca o persoană sociabilă şi deschisă spre noi provocări profesionale. Rezultatele şi deschiderea de care dă dovadă sunt alte motive pentru a-i fi acordată o Diplomă de excelenţă pentru profesionalism în abordarea relaţiilor cu clienţii.

Mulţi dintre cititorii ziarelor i-au văzut fotografiile publicate în diverse locuri, iar unele dintre imaginile surprinse de fotograful Remus Suciu au devenit embleme pentru diverse manifestări de promovare turistică. Este apreciat de colegi ca un fotograf de excepţie, videograf şi specialist în conţinut digital pentru producţie foto-video. Remus Suciu a activat ca fotoreporter pentru mari agenţii de presă şi cotidiene din România. Este cunoscut pentru creativitatea, acurateţea şi inteligenţa cu care reuşeşte să surprindă viaţa cotidiană. A lucrat cu renumite canale de televiziune care promovează ştiinţa şi turismul. Gala Accent Media i-a acordat o Diplomă de excelenţă pentru sensibilitatea şi inteligenţa cu care promovează, în imagini, judeţul Hunedoara.

Nu în ultimul rând, managerul Bibliotecii Judeţene Hunedoara-Deva, Sebastian Bara, a fost omul căruia meritele de organizator i-au fost recunoscute de către toţi cei prezenţi la Gala de Excelenţă Accent Media. Promotor a zeci de evenimente culturale, un om care se implică în sute de acţiuni, cu o activitate complexă şi respectat pentru profesionalismul de care dă dovadă. Este un om care sprijină pe toată lumea şi este sufletul Salonului Hunedorean al Cărţii.

Sunt doar câteva dintre aprecierile făcute la adresa managerului Biblitecii Judeţene şi sunt adevăruri pentru care Sebastian Bara a primit o Diplomă de excelenţă pentru tenacitatea cu care promovează fenomenul cultural din judeţul Hunedoara.

Aşa cum îl ştim, Sebastian Bara a venit în faţa publicului chemându-şi aproape echipa de la bibliotecă, oamenii pe care se bazează şi cu care se mândreşte, după cum singur o spune de fiecare dată.

„Este o bucurie pentru noi să constatăm că, deși ne aflăm în era internetului, lectura cărților în format tradițional, pe hârtie, nu și-a spus încă ultimul cuvânt și plăcerea cititului, a răsfoitului unei astfel de cărți nu va dispărea prea curând. Așteptăm, prin urmare, același public numeros, de toate vârstele și ocupațiile, iubitorii de carte și de lectură pentru care, an de an, Salonul Hunedorean al Cărții este o mare sărbătoare a spiritului”, a spus Sebastian Bara.

În final, organizatorii Galei de excelenţă Accent Media au adus mulţumirile lor către cei care au trudit pentru ca să ne putem bucura, până pe 15 octombrie, de o nouă ediţie a Salonului Hunedorean al Cărţii.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate