.

Sălaşu de Sus: Festivalul Cetăţii Mălăieşti – Istorie şi tradiţii

Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Cetăţii Medievale Mălăieşti va avea loc duminică, 6 august, manifestarea propunându-şi să promoveze istoria şi tradiţiile din Ţara Haţegului.

Evenimentul este organizat de Con­si­liului Ju­de­țean Hunedoara, Primăria Sălașu de Sus, Di­re­cția Generală de Ad­mi­nis­tra­re Monumente și Pro­­mo­vare Tu­ris­tică Hunedoara și Centrul de Cul­tură și Artă a Județului Hunedoara.

„Ne dorim să continuăm promovarea valorilor tradiţionale ale zonei noastre. Cetatea este un bun prilej pentru a le pune în evidenţă, mai ales că Sălaşu de Sus are acum şi statutul de staţiune turistică de interes local. Pentru festivalul de duminică am pregătit mai multe momente interesante, aşa că invităm pe toată lumea să ne fie oaspete”, a spus primarul comunei Sălaşu de Sus, Ioan Vlad.

Manifestările vor începe duminică, la ora 12,00, cu instalarea taberelor cavalerilor din Deva, Ardud şi Sebeş, deschiderea oficială a festivalului fiind programată pentru ora 16,00. La acest moment al zilei vor fi prezentate o paradă a cavalerilor, demonstraţii cu armele medievale, dansuri specifice perioadei.

Nu va lipsi un târg de produse tradiţionale, realizate de meşterii din zonă, dar şi de gospodinele de acolo.

Seara, de la ora 19,00, este programat un spectacol de muzică populară cu artiștii: Paul Ciora,
Melisa Ciora, Dragoș-Ovidiu Avrămesc, Georgiana Socaci, Ciprian Vîrvoniu, Alexandra Giurgiu, Ianis Ciac, Miruna Dragotă, Vlad Lință, Constantin Bogdan, Cătălina Furdui, Tudor – Micul Patriot, Nelu Ban-Fântână, Lorena Pascu, Ovidiu Olari. Acompaniază formația condusă de prof. Ionel Coza.

Festivalul se va încheia cu un foc de artificii.

Istoric

Cetatea Medievală Mălăieşti se numără printre emblemele Ţării Haţegului şi este amplasată pe traseul Sălașu de Sus – Nucșoara – Cârnic – Pietrele. Aflată la intrarea în Parcul Național Retezat, cetatea datează din secolul al XIV-lea și a fost ridicată la poalele Retezatului de cnejii din familia Sărăcin.

Clădită din piatră de râu, construcţia a rezistat până în secolul al XVII-lea, când a fost părăsită. Reabilitarea monumentului istoric a început în anul 2012, când din cetate mai rămăseseră donjonul şi brâul care îl înconjura.

Lucrările de restaurare a monumentului au costat circa 1,5 milioane de euro, fiind realizate cu fonduri europene, de care a beneficiat comuna Sălașu de Sus.

La Cetatea Mălăiești se ajunge foarte ușor, pe drumul spre Nucșoara, poarta de intrare în Parcul Național Retezat.

Partajează această știre

Lasă un răspuns

Noutăți
Mica Publicitate