Un paramedic angajat la Asociaţia SMURD – Salvital Hunedoara câştigă 2.000 de lei pe lună.
Asociaţia Salvital Hunedoara, care se ocupă de gestionarea activităţii modulelor SMURD în judeţul Hunedoara, nu mai are bani pentru plata salariilor paramedicilor şi a contribuţiilor către stat aferente acestor sume.
Asociaţia se confruntă cu o criză financiară fără precedent după ce din cadrul Salvital s-au retras mai multe primării care avea calitatea de membru şi care asigurau, din cotizaţii, o parte din venituri.
Fără sumele adunate de la cei 23 de membri retraşi din Salvital, bugetul asociaţiei s-a diminuat cu peste 480.000 de lei, ceea ce reprezintă cheltuiala pe o lună de zile a organizaţiei.
Situaţie critică, bani puţini
„Situaţia este destul de critică. Peste două zile trebuie să plătim contribuţiile la stat şi ne mai lipsesc din cont 84.000 de lei. Sper să avem posibilitatea să plătim această sumă până joi, dacă nu, vom fi în situaţia de a achita penalităţi. Problema este în perioada imediat următoare, în cont nu mai sunt bani pentru salarii”, a declarat preşedintele Salvital, Petru Mărginean.
El a menţionat că a discutat situaţia fondurilor de salarii cu conducerile Consiliului Judeţean Hunedoara şi cu cele ale primăriilor din Deva şi Hunedoara, manifestându-şi speranţa că sumele necesare pentru plata drepturilor băneşti ale paramedicilor să poată fi asigurate până la mijlocul lunii februarie.
În prezent, un paramedic SMURD angajat al Asociaţiei Salvital câştigă un salariu net, în medie, de 2.000 de lei pe lună. Pentru creşterea salariilor nete la 3.000 de lei pe lună, bugetul anual al organizaţiei are nevoie de o suplimentare cu 60%. Una dintre soluţiile propuse se referă la majorarea cotizaţiilor anuale pentru primăriile de oraşe de la 5 la 10 lei pe locuitor, însă nu toate primăriile membre sunt de acord cu această măsură, a menţionat Mărginean.
Preluare de către structurile ISU
Preşedintele Asociaţiei Salvital a mai spus că o rezolvare a problemelor cu care se confruntă cei 80 de paramedici SMURD – Salvital din judeţul Hunedoara ar fi preluarea acestora de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, proiectul de lege modificat urmând să fie introdus pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor în sesiunea viitoare. De aceea, conducerea asociaţiei se va adresa parlamentarilor din judeţ pentru susţinerea proiectului de lege.
Activitatea SMURD în judeţul Hunedoara a început în anul 2008, fondurile fiind asigurate din cotizaţiile a 67 de membri, între care se numără Consiliul Judeţean şi mai multe primării. Cotizaţia a fost stabilită iniţial la o valoare de 5 lei pe an pentru fiecare locuitor al judeţului.