,,Rugile din Țebea” – lansarea unui album unic în România

Sub  un asemenea titlu, la finele săptămânii trecute, la Căminul Cultural din Țebea, a fost lansat un album, unic în România, lucrare de mare valoare științifică prin care autorul Dan Liviu Mut, descendent al acestor meleaguri, şi-a propus să dezlege multitudinea de mesaje săpate în piatră, încă din anul 1794  –  an de când datează prima rugă, mesaje care exprimă stări emoționale, gânduri şi speranțe, credinţă şi istorie etc.

Tipărit într-o grafică de excepţie care îmbină fotografia artistică cu rigoarea unui document academic, albumul însumează peste 540 de pagini, în a căror conţinut autorul, sprijinit aproape de toată comunitatea din zonă, între care un sprijin substanţial a primit din partea lui Daniel Ioan Indreiu, inginer topograf, Mircea Lac , Georgeta Deju,  Dorin Zeriu, autorităţilor locale – exemplele ar putea fi continuate.

Evenimentul inedit care a avut loc sâmbătă, 5 august, la Căminul  Cultural din Țebea,  a reunit peste 100 de invitaţi şi locuitori ai zonei, moment în care a fost lansat albumul. Cei prezenţi la eveniment au apreciat nu numai valoarea academică a acestuia, dar şi efortul deosebit pe care autorul l-a realizat preţ de mai bine de cinci ani. Dan Liviu Mut se trage din zonă,tatăl său fiind născut la Baia de Criș. Potrivit autorului, albumul este o punte de legătură nu numai între generații, dar şi o evocare ştiinţifică a istoriei acestor locuri.

Prin conţinut, tematică şi mesajul academic lucrarea de față clarifică nu numai o parte din mesajele transmise de-a lungul vremurilor, dar şi diferenţa dintre cruce, rugă şi troiță, elemente care, în timp, au transmis şi transmit mesaje emoţionale, dar oarecum pe paliere diferite. Crucea se pune la mormânt, semn că acolo este îngropat cineva şi este caracteristică cimitirului. Ruga, în accepţiunea populară, este semn asemănător crucii, dar ea are rol protector şi se pune în anumite locuri – răscruce de drumuri, fântâni, la hotare, gospodării sau în locuri unde cineva a avut parte de o moarte neobişnuită – trăznet sau alte întâmplări nefericite. Troiţa are acelaşi scop precum ruga, dar utilizarea termenului este folosită îndeosebi în Oltenia şi are același rol protector.

Revenind la Albumul ,,Rugile din Ţebea” acesta poate fi considerat şi un omagiu  meşterilor pietrari care, în decursul timpului au realizat pagini inedite de istorie din viaţa spirituală locală sau a timpului în care au trăit.

De la prima rugă datată din anul 1794 până la cea din 2015 – un total de 87 de asemenea edificii – talentul şi diversitatea mesajelor, a genurilor sau a simbolurilor folosite rămân un tablou fascinant pentru orice cercetător în domeniu, fapt ce trădează diversitatea zonelor de influenţă socio-culturală, tendinţe de impunere a unor culturi şi tradiţii ale diferitelor civilizaţii care şi-au făcut simţită prezența în zona Ţării Zarandului.

Evenimentul prin sine a fost nu numai o reuşită ci și o încununare a unei opere colective a  sătenilor din zonă sub îndrumarea unui om deosebit care a înţeles ca nimeni altul rădăcinile de unde se trage şi că uneori, matricea ancestrală este mai puternică decât mesajul în piatră cioplită.

Felicitări Dan Liviu Mut, felicitări oamenilor din Țebea care ştiu să își preţuiască isoria şi tradiţia ca nimeni alţii!

Partajează această știre

Lasă un răspuns