În calitate de membră a Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Populară China (RPR) am fost invitată la o întâlnire cu reprezentanții Ambasadei RPR în România. În cadrul întâlnirii, la care a participat Han Chunlin, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al RPR în România, s-a discutat despre viitorul relațiilor dintre statele noastre, în context internațional.
Ocazie cu care am transmis un mesaj, în care am subliniat nevoia de pace și echilibru în relațiile internaționale:
„Românii căută prietenie, echilibru și pace în relațiile cu oamenii din alte țări. E ceea ce ne caracterizează. Și suntem mândri de asta.
Din păcate, ceea ce se întâmplă astăzi pe plan internațional arată că omenirea nu se află pe un drum bun.
Este nevoie ca omenirea să-și găsească echilibrul necesar, unde fiecare țară își poate apăra interesele, fără să încalce și să subordoneze alte națiuni sau alte state.
Cred cu sinceritate că relațiile comerciale trebuie dublate de schimburi culturale. Pentru mine personal a fost fascinant, de fiecare dată, când am întâlnit cetățeni chinezi și unii mi-au devenit prieteni. Și mi-a fost dat să întâlnesc câțiva. Sunt oameni cu perspective diferite, credințe diferite și idei extraordinare care mi-au îmbogățit viața.
Sper din tot sufletul ca relațiile dintre România și China să fie mult mai strânse și să devină o temelie pe care putem ridica o construcție a viitorului.”
– Reprezentanții Ambasadei RPC și-au exprimat dorința de a contribui la investiții importante în țara noastră precum cele din infrastructura mare – drumuri, poduri, căi feroviare sau din domeniul energetic. În acest sens, județul Hunedoara ar beneficia enorm ca urmare a închiderii Termocentralelor Mintia și Paroșeni, dar și a minelor din Valea Jiului.
– Din păcate, Hunedoara nu se află printre județele unde s-au confirmat proiecte din Fondul de Modernizare. Prin urmare, Hunedoara are nevoie urgentă de investiții!!! Iar pe termen lung ar trebui să avem un plan de redresare a industriei energetice, inclusiv prin programe de educație, cercetare și dezvoltare a noilor tehnologii.
– Energia este de domeniul securității naționale, de aceea, noi trebuie să o consolidăm. Nu putem construi o țară puternică fără energie la preț competitiv și din surse proprii, independente și disponibile fără întrerupere.
-Jumătate din investițiile Chinei din străinătate sunt în Occident, conform datelor înregistrate între 2005 și 2019. Principalele state care beneficiază de aceste investiții sunt SUA (183 miliarde $), Marea Britanie (83 mld. $), Elveția (61 mld. $), Canada (56 mld. $) și Germania (47 mld.$). China rămâne unul dintre principalii parteneri economici ai UE, având ca pivot Germania.
– Sunt de remarcat și eforturile Chinei pentru a restabili relațiile diplomatice între statele aflate în conflict. Cel mai recent succes al Chinei a fost acordul semnat de Iran și Arabia Saudită pentru reluarea relațiilor diplomatice.
– În acest context, refuzul României de a dezvolta proiecte economice reciproc avantajoase și relații diplomatice cu China nu este întemeiat. Putem urma exemplul Germaniei, Marii Britanii și al SUA care au găsit în China un partener serios și de încredere!
Deputat Anamaria Gavrilă
Circumscripția electorală 22 HUNEDOARA