România a predat aseară, simbolic, preşedinţia Consiliului Uniunii Europene Finlandei.
Ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a scris pe twitter, după ultimul Consiliu pentru Afaceri Generale, pe care l-a prezidat, că momenul predării clopoţelului a fost unul emoţionant dar şi trist.
România va mai deţine preşedinţia Uniunii Europene peste 14 ani, iar în acest prim mandat, care oficial, se încheie la 1 iulie, diplomaţii, tehnicienii şi politicienii români au avut rezultate de două ori mai bune decât alte state membre.
În cele 6 luni, România a reuşit să finalizeze negocierile politice în vederea adoptării de noi legi într-o sută de cauze, ceea ce reprezintă mai mult decât dublu faţă de numărul dosarelor închise de alte state.
Reprezentantul permanent al României la Uniuna Europeană, ambasadorul Luminiţa Odobescu spune într-un interviu acordat Europa FM că cele mai sensibile negocieri au fost cele care vor duce la obligarea gigantul rus Gazprom să respecte regulile europene în ceea ce priveşte comercializarea gazului în Uniune.
Germania, Franţa şi Olanda construiesc alături de Gazprom, gazoductul Nord Stream 2 care a dus la complicaţii diplomatice mari în relaţia cu Statele Unite. Preşedintele Donald Trump a cerut chiar oprirea lucrărilor pentru că spune liderul de la Casa Albă, nu se poate ca pe de o parte, UE să impună sancţiuni Rusiei, iar în acelaţi timp, unele state să facă afaceri cu Moscova.
În sutele de negocieri şi la organizarea nenumăratelor evenimente au lucrat 180 de diplomaţi dar şi nenumăraţi funcţionari, majoritatea tineri.
În ultimele zile de mandat, România şi-a propus să preda un proiect de buget al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027./www.europafm.ro