România are cel mai mare număr de fumători din Uniunea Europeană, raportat la populaţie.
România are peste 5,5 milioane de fumători, iar acest lucru se vede şi în spitale, unde numărul pacienţilor cu boli provocate de fumat este în creştere.
Medicii atrag atenţia că de cele mai multe ori, aceste maladii sunt descoperite în stadii avansate, când nu se mai poate face nimic. Ca atare, ei fac apel la fumători să renunţe la acest obicei nesănătos şi, sub nicio formă să nu înlocuiască ţigara clasică cu una electronică sau cu vapori.
Vârsta fumătorului a scăzut semnificativ în România, în ultimii ani. Prima ţigară este aprinsă acum de copii cu vârsta sub 15 ani, iar în medie un fumător român consumă cel puţin 20 de ţigarete pe zi.
Fumatul pe termen lung lasă sechele grave asupra organismului, chiar dacă multe dintre ele nu sunt sesizabile decât prea târziu.
Substanţele toxice din ţigară pot afecta aproape orice organ din corpul uman însă, cel mai adesea, plămânii suferă cel mai mult. Medicii avertizează că înlocuirea ţigării clasice cu una electronică sau cu vapori poate fi şi mai periculoasă.
Aproape un sfert din fumători au avut măcar o tentativă de renunţare la fumat în ultimele 12 luni. Secretul renunţării la acest obicei stă mai ales în voinţă.
Pentru a evita acumularea de kilograme după renunţarea la fumat, medicii recomandă mai multa mişcare.
În România, un fumător care consumă un pachet pe zi va cheltui pe țigări peste 7.400 de lei pe an. /stiri.tvr.ro